OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

OO3607 visiebundel ©UR Architects

Laureaat:

De studieopdracht voor het bouwen van een woonvoorziening voor 22 volwassenen met een verstandelijke beperking te Lokeren werd gegund aan UR Architects.

Het ontwerp voorziet vier gelijkvloerse woningen, elk voor vijf tot zes bewoners. De woningen staan opgesteld volgens een dambord met 4x2 vlakken. Ze zijn onderling verbonden door een centrale gang die ook de gemeenschappelijke keuken, badkamer en ontspanningsruimte bedient. Elke woning heeft een eigen toegang via een pleintje. De hoofdtoegang en de achterdeur zijn het start- en eindpunt van de centrale gang, die eveneens fungeert als verblijfsruimte. Door de erkers en grote glaspartijen hebben de bewoners van hieruit een mooi uitzicht op de tuinen en het achterliggende park. Elke woning heeft twee tuinen die telkens gedeeld worden met een andere woning. De open ruimte is door het bouwen in één laag relatief beperkt, maar door deze ingreep verdubbelt de gebruiksmogelijkheid van de open ruimte voor de bewoners. De beplanting van de onderhoudsvriendelijke tuinen is afgestemd op de seizoenen en op de aantrekkelijkheid voor insecten en vogels. Er gaat veel aandacht naar diversiteit van kleur, textuur, geur en smaak.

De ontwerpers slagen er goed in om functionaliteit te combineren met kleinschaligheid en huiselijkheid. De leefruimten in de woningen hebben telkens ramen aan drie zijden, waardoor de minder gunstig georiënteerde woning in het noordoosten ook maximaal daglicht ontvangt en een goed zicht biedt op de omgeving. Elke kamer heeft een apart sanitair. Per twee kamers is er een klein portaal. Drie tot vier kamers geven rechtstreeks uit in een leefruimte, utilitaire gangen zijn er niet. De leefruimte is opgesplitst in een eetplaats met keuken en een zithoek. Elke leefruimte is anders georiënteerd en biedt een ander uitzicht. Er is voldoende en goed bruikbare bergruimte, de nodige opstelruimte voor rollend materieel, gangen en dienstruimten zijn geminimaliseerd en het personeel heeft steeds een goed overzicht over de leefruimten. Voor de bewoners is het een thuis. Het ontwerpteam heeft de ambitie van de opdrachtgever om een kleinschalige, normale leefomgeving te bouwen voor bewoners met een zorgbehoefte, uitstekend vertaald.

Lokeren OO3607

De volledige studieopdracht voor het bouwen van een woonvoorziening voor 22 volwassenen met een verstandelijke beperking te Lokeren

Status project
Genomineerden