Wie kan advies vragen aan de Vlaams Bouwmeester?
De Vlaams Bouwmeester levert advies aan:
- De volledige Vlaamse Regering
- Publieke of semi-publieke opdrachtgevers
- Vlaamse, provinciale en lokale overheden of openbare besturen
Team Vlaams Bouwmeester kan geen advies verlenen aan particulieren. Particulieren kunnen hun vraag wel voorleggen bij de lokale overheid waarna de lokale overheid, indien zij de vraag relevant vindt, de vraag kan bezorgen aan het Team Vlaams Bouwmeester
Voor welk advies kan u bij de Vlaams Bouwmeester terecht?
- Ik wil advies inwinnen van de Vlaams Bouwmeester voor mijn (complex) project
- ik zoek een projectregisseur voor mijn project
- ik wil een bibliotheek of ander project bouwen en zoek een ontwerpteam
- ...
Wat doet de Vlaams Bouwmeester met uw vraag?
- Uw vraag wordt intern doorgelicht
- Wij zoeken het gepaste antwoord op uw vraag en wij contacteren u met de verder te ondernemen stappen
Juridisch kader
- De verplichte adviesvraag aan de Vlaams Bouwmeester, zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, §2, en artikel 4.7.1, §2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester , is niet meer van toepassing, evenals de omzendbrief RO/2002/02: Modaliteiten en regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.
- De Vlaams Bouwmeester kan betrokken worden bij complexe projecten. In het verslag bij bet besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten wordt dit vermeld:
“Ook de Vlaamse Bouwmeester, binnen het beleidsdomein Bestuurszaken, kan een rol vervullen bij de uitwerking van complexe projecten. Immers, deze hebben als opdracht om, vanuit een langetermijnvisie, in goed overleg met de verschillende administraties en met de extern betrokken partijen, bij te dragen tot de beleidsvoorbereiding en de beleidsuitvoering van het architecturaal beleid van de Vlaamse Gemeenschap, teneinde een architecturaal kwalitatieve leefomgeving (gebouwen, infrastructuur, landschapsingrepen,...) in Vlaanderen te helpen creëren. Voor het beleidsdomein Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid kan er gewezen worden op het feit dat bij complexe projecten de Vlaamse Bouwmeester mogelijk betrokken moet worden (grootschalige infrastructuren, stadsontwikkeling,...),...”