Reizende tentoonstelling ‘Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht’ Première in VANDENHOVE Gent, van 20 september t/m 31 oktober 2019

In het kader van de viering van 20 jaar bouwmeesterschap neemt het Team Vlaams Bouwmeester het initiatief voor een reizende tentoonstelling over zijn oudste en best gekende instrument: de Open Oproep. De tentoonstelling, gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw UGent, is vanaf 20 september in een eerste versie te zien in het VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst in Gent.

Met de aanstelling van een Bouwmeester en de ontwikkeling van de Open Oproep trok de Vlaamse overheid twintig jaar geleden resoluut de kaart van een ambitieus publiek opdrachtgeverschap en kwaliteitsvolle architectuur en stedenbouw. De Open Oproep stelt publieke opdrachtgevers in staat op een transparante manier en met internationaal bereik een ontwerpteam aan te stellen voor hun projecten. Dit gebeurt op basis van een helder geformuleerde maatschappelijke ambitie en via een relatief lichte procedure, die kwaliteit als selectiecriterium centraal stelt. Niet alleen de huidige aanblik van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden mede door de Open Oproep bepaald.

Realisaties als de Kazerne Dossin in Mechelen, het Theaterplein of het Provinciehuis in Antwerpen, De Wijnpers in Leuven, De Krook in Gent; herbestemmings- of restauratieprojecten als het In Flanders Fields Museum in Ieper of de Gentse Boekentoren: ze zijn vertrouwd, ook bij een breed publiek. De Open Oproep is echter nog veel méér. Momenteel tellen we doorheen heel Vlaanderen, in de centrumsteden maar evengoed in kleinere steden en gemeenten en in Brussel, al meer dan 650 architecturale en stedenbouwkundige projecten die via de Open Oproep op de rails werden gezet.  

Aan de hand van geselecteerd archiefmateriaal, getuigenissen en twee architectuurinstallaties laat de tentoonstelling u kennismaken met deze veelkleurige oogst. Ze laat op een toegankelijke manier zien hoe de Open Oproep werkt, wat ruimtelijke kwaliteit in de diverse Vlaamse contexten zoal behelst en welke sleutels worden gehanteerd om openbare besturen in hun kwaliteitsstreven te ondersteunen.

Sinds 1999 zorgt het Team Vlaams Bouwmeester voor een zorgvuldige archivering en documentatie van alle Open Oproep trajecten. Via publicaties werd geregeld kritisch teruggeblikt. Recent werd ook ingezet op het online ontsluiten van een deel van het Open Oproep archief. Deze tentoonstelling heeft dan ook niet enkel tot doel een breder publiek vertrouwd te maken met de Open Oproep: ze vormt ook de voortzetting van een eerder aangevatte herinnerings- en reflectiearbeid.

De tentoonstelling in Gent maakt deel uit van het programma van het Festival van de architectuur 2019, dat van 21 t.e.m. 27 september 2019 plaatsvindt onder de noemer ‘Verbind de stad!’

Deze reizende tentoonstelling is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester. Ze wordt gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut.

Curatoren:
Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche

Met installaties van: 
Ester Goris, Malgorzata Maria Olchowska en Joris Kerremans met Louis Seynaeve en Toon Verdonck

Na Gent reist de tentoonstelling, in telkens wisselende samenstellingen, naar het Atelier Bouwmeester in Brussel, en vervolgens onder meer naar Hasselt, Leuven en Kortrijk, om in het voorjaar van 2021 te eindigen in het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen.

Logo's 20 jaar Vlaams Bouwmeester, Vlaanderen verbeelding werkt, Vlaams Architectuurinstituut en Universiteit Gent

 

Logo's 20 jaar Vlaams Bouwmeester, Festival van de architectuur, VANDENHOVE Centrum voor architectuur en kunst, Vlaanderen verbeelding werkt, Vlaams Architectuurinstituut en Universiteit Gent

Open Oproep 20 jaar architectuur in publieke opdracht

Locatie

VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst, UGent

Openingsuren

Expo van 20/09 tot en met 31/10. Open woe. – do. – vrij. – za., 14-18u.

(Tijdens het Festival van de architectuur is de tentoonstelling uitzonderlijk ook open op zo., ma. en di., 14-18u.)

website

https://festivalvandearchitectuur.be/