Lezing | Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht In VANDENHOVE Gent, op 25 september 2019 om 19u

#Festivalvandearchitectuur

In het kader van het Festival van de architectuur 2019 lichten de curatoren van de tentoonstelling ’Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht’, Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche, de opzet van de tentoonstelling toe.

Om de twintigste verjaardag van Open Oproep te vieren, blikt een unieke tentoonstelling terug op zijn boeiende geschiedenis.

De Open Oproep selectieprocedure voor ontwerpers werd rond de eeuwwisseling in het leven geroepen door de eerste Vlaamse Bouwmeester bOb Van Reeth. De procedure is tot op vandaag een van de belangrijkste instrumenten die het Team Vlaams Bouwmeester hanteert om tot ambitieuze en kwalitatieve publieke architectuur te komen. Niet alleen het huidige aanschijn van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden er mee door bepaald. Om de twintigste verjaardag van de Open Oproep te vieren, blikt deze tentoonstelling terug op zijn boeiende geschiedenis.

Een panorama van Vlaanderen biedt een overzicht van de projecten die de voorbije twintig jaar via Open Oproep werden gerealiseerd. Aan de hand van drie concrete trajecten wordt de Open Oproep vervolgens als methode ontleed en toegelicht. De Wunderkammer, tot slot, is een prikkelende schatkamer die het architecturale resultaat van twintig jaar Open Oproep verbeeldt. De tentoonstelling reist na het Festival van de architectuur in variërende versies door Vlaanderen.

De expositie put uit het rijke archief van de Vlaamse Bouwmeester en omvat verrassende architectuurinstallaties van Ester Goris, Malgorzata Maria Olchowska en Joris Kerremans. Ze biedt een unieke blik op de Open Oproep als een dynamische samenwerking tussen opdrachtgever, architect en Bouwmeester.

Op donderdag 25 september lichten curatoren Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche het opzet van de tentoonstelling over 20 jaar Open Oproep toe. Nadien gaan ze in gesprek met het publiek over de vaststellingen in het geboden overzicht.

Een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester in samenwerking met Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent.
Curatoren: Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche.

Open Oproep 20 jaar architectuur in publieke opdracht

Locatie

VANDENHOVE Centrum voor architectuur en kunst – Universiteit Gent
Rozier 1
Auditorium
9000 Gent

 

Routebeschrijving 

Schrijf je hier in

 

25 september 2019 om 19u

 

Gratis toegang

 

Volledige programma

https://festivalvandearchitectuur.be/