Debat ‘20 jaar bouwmeesterschap’: bekijk nu de opname Een gespreksavond over de rol en toekomst van het bouwmeesterschap

Op 11 juni vond in het Atelier Bouwmeester een druk bezocht debat plaats over de rol en toekomst van het bouwmeesterschap. Hiermee gaven we de aftrap voor een publieksprogramma naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het Team Vlaams Bouwmeester. In een brede en informele gedachtewisseling werden elementen verzameld voor een agenda voor het bouwmeesterschap van de toekomst. 

Niet alleen is het dit jaar twintig jaar geleden dat b0b Van Reeth als eerste Vlaamse Bouwmeester van start ging, binnenkort moet ook de vacature gelanceerd worden voor de opvolging van huidig Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Redenen genoeg dus om samen met een aantal experten en betrokkenen terug te blikken op twintig jaar Vlaams bouwmeesterschap, maar vooral: om in het veld van architectuur en publiek opdrachtgeverschap te peilen naar ervaringen, inzichten en frisse ideeën.

Na een welkomstwoord door Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck werd het debat in goede banen geleid door Véronique Patteeuw, docent aan de Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et du Paysage de Lille en visiting professor aan de KU Leuven. Panelleden waren Sofie De Caigny (directeur Vlaams Architectuurinstituut), Bart Casier (directeur Interwaas), Dirk Somers (Bovenbouw Architectuur), Véronique Claessens (directeur Ruimtelijke Ontwikkeling, stad Genk) en Michiel Dehaene (hoofddocent Stedenbouw UGent). Betrokkenen die, in diverse hoedanigheden en vanuit diverse hoeken, met het bouwmeesterschap vertrouwd zijn, namen als respondenten deel aan het gesprek: Wivina Demeester, Stefan Devoldere, André Loeckx, Peter Swinnen, Marc Santens, Leo Van Broeck, Sylvie Van Damme en Peter Vanden Abeele.

Het debat leverde een schat aan suggesties en bedenkingen over nieuwe opgaven en uitdagingen voor het bouwmeesterschap (de transitieopgaven, het woon- en erfgoedvraagstuk, de vermaatschappelijking van de zorg, de relatie tussen publiek en privaat opdrachtgeverschap of tussen Vlaamse en lokale overheden, de veranderende rol van de architect in de samenleving…), maar ook over de precieze rol en verantwoordelijkheid van de Bouwmeester, zijn instrumentarium en de breedte van zijn actieterrein. Véronique Patteeuw verwerkt de oogst tot een essay dat zal verschijnen in het Bouwmeester Rapport 2016-19. In afwachting daarvan kan u het debat integraal bekijken of beluisteren via deze links.

Debat 20 jaar bouwmeesterschap from Vlaams Bouwmeester on Vimeo.

Debat ‘20 jaar bouwmeesterschap’: bekijk of beluister nu de opname. Een gespreksavond over de rol en toekomst van het bouwmeesterschap Debat ‘20 jaar bouwmeesterschap’: bekijk of beluister nu de opname. Een gespreksavond over de rol en toekomst van het bouwmeesterschap Debat ‘20 jaar bouwmeesterschap’: bekijk of beluister nu de opname. Een gespreksavond over de rol en toekomst van het bouwmeesterschap Debat ‘20 jaar bouwmeesterschap’: bekijk of beluister nu de opname. Een gespreksavond over de rol en toekomst van het bouwmeesterschap