Projectomschrijving

De selectiebeslissing kan op eenvoudig verzoek bekomen via bouwmeester@vlaanderen.be.

Dilbeek ligt in het westen van de provincie Vlaams-Brabant. Aan de oostkant grenst de gemeente aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en aan de westkant is het landelijke Pajottenland gelegen. Het centrum van Dilbeek beschikt over een groot aantal troeven en wil haar kwaliteiten maximaal aan haar inwoners en bezoekers aanbieden.Er zijn verschillende culturele manifestaties en ook het sociale leven staat niet stil. 

In het centrum bevinden zich enkele zeer mooie en geherwaardeerde gebouwen zoals het gemeentehuis en de Kasteelhoeve en overheerst het groen door een park, een vijver en een natuurgebied dat hierop aansluit. Het gemeentebestuur besteedt ook veel aandacht aan hedendaagse, moderne architectuur: dit is zeker te zien in de recente bouw van de nieuwe Academie voor Muziek, Woord en Dans.

De gemeente wordt doorkruist door de gewestweg N8, de Ninoofsesteenweg. Het is aan deze weg dat de gemeente nog een braakliggend perceel in bezit heeft waarop een nieuwbouw gerealiseerd zal worden. Het op te richten gebouw grenst enerzijds aan de N8, en anderzijds aan de plaatselijke Oude Smidsestraat.

Het gemeentebestuur wenst een nieuwbouwproject te realiseren dat verschillende functies huisvest. Allereerst moet de voorpost van de brandweer hier gesitueerd worden. De huidige infrastructuur in een loods en het koetshuis bij het kasteel de Viron (gemeentehuis) is helemaal verouderd.  

Daarnaast moeten er enkele polyvalente ruimtes worden voorzien. Het tekort aan gemeenschapsruimten staat in schril contrast met het enorme aanbod aan activiteiten in en rond het centrum van Dilbeek. Er is een duidelijk tekort aan ruimtes voor lokale evenementen. Een deel van deze polyvalente ruimte zou ook als parking moeten ingericht kunnen worden.

Tot slot worden een drietal wooneenheden voorzien in het project. Deze kunnen achteraf verhuurd worden of gebruikt worden als noodopvang in beheer van het O.C.M.W.

Het nieuwe gebouw moet niet alleen tegemoet komen aan de praktische eisen van de toekomstige gebruiker. Het zal op een intelligente manier moeten omgaan met de complexe mix van functies. Het gebouw neemt ook een belangrijke positie in in het centrum van de gemeente. Sprekende architectuur en kwalitatieve buitenruimte moeten de plek op de kaart zetten van het Dilbeekse collectief geheugen. 

Ereloon architectuur: minimum 5% - maximum 8%

Ereloon stabiliteit: minimum 1% - maximum 2% op de totale bouwkost

Ereloon technieken: minimus 2% - maximum 3% op de totale bouwkost

Dilbeek OO2413

Volledige studieopdracht voor het bouwen van een brandweer-voorpost, polyvalente ruimtes en wooneenheden.

Status project
Geselecteerde bureaus
  • Studio SNCDA et al.
  • architecten de vylder vinck taillieu
  • Office Kersten Geers David Van Severen
Locatie bouwplaats

Oudesmidsestraat en Ninoofsesteenweg, 1700 Dilbeek
Braakliggend terrein ter hoogte van Ninoofsesteenweg 356

Timing project
  • Selectievergadering: 6 nov 2012
  • Eerste briefing: 11 dec 2012
  • Tweede briefing: 17 jan 2013
  • Indienen: 18 mrt 2013
  • Jury: 28 mrt 2013
Bouwheer

Gemeentebestuur Dilbeek

Contactpersoon Bouwheer

Karen Cautaerts

Gunningswijze

prijsvraag voor ontwerpen met gunning via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Extern jurylid

Patrick Lootens

Budget

4.800.000 € (excl. btw) (excl. ereloon)

Vergoeding ontwerpers

3.950 € excl btw per gegadigde - 3 gegadigden