Uitnodiging tentoonstelling ‘BWMSTR Label. Stedelijke Natuur’ Van 15 november 2023 tot 17 maart 2023 in De Singel

Het Team Vlaams Bouwmeester nodigt u graag uit voor de tentoonstelling ‘BWMSTR Label. Stedelijke Natuur’ van 15 november 2023 tot 17 maart 2024 in De Singel. In deze expo onderzoeken ontwerpbureaus 1010, Fallow en Grue het verleden, het heden en de toekomst van de natuur in de architectuurproductie. Het openingsprogramma vindt plaats op 14 november om 20u in De Singel.  

Natuurinclusief ontwerpen en bouwen

Ontwerpbureaus 1010, Fallow en Grue zijn elk op hun manier geïnteresseerd in het creëren van een nieuwe alliantie met de natuur, de ‘levende materie’ van onze steden. In de dagelijkse praktijk zien ze bij publieke opdrachtgevers onvoldoende ambitie om natuur-inclusief te ontwerpen en te bouwen. Men vertrekt zelden vanuit het perspectief dat de mens slechts een onderdeel is van een groter ecosysteem. De uitdaging is gigantisch. Met hun project in DE SINGEL willen de architecten het onderwerp alvast meer zichtbaarheid geven. 

Ze tonen hoe Léon Stynen en Paul De Meyer, de architecten van De Singel, naar het gebouw keken in relatie tot het landschap. Hoe verovert de natuur vandaag haar plekje in en rond het gebouw? Welke relaties tussen kunstmatig en natuurlijk leven mogen we in de toekomst verwachten?

Poëtische observaties en gesprekken met alle soorten gebruikers van de site vormen de basis. Om hun onderzoek uit te werken, slaan 1010, Fallow en Grue de handen in elkaar met allerhande vakmensen; botanici, kunstenaars, groenbeheerders...

Vernissage op 14 november

Op 14 november opent de tentoonstelling. Tijdens een panelgesprek lichten de betrokken architecten hun onderzoek toe en zoomen ze in op de resultaten in de tentoonstelling. Onderzoekers Bruno Notteboom en Jolein Bergers geven een lezing over de socio-ecologische benaderingen van urbanisme.

Programma:

20:00u: Presentatie

Presentatie van het onderzoeksproject door de curatoren van Stedelijke Natuur: Nathanaëlle Baës-Cantillon (Grue), Nadia Casabella en Bert Gellynck (1010) en Carmen Van Maercke (Fallow).

20:20u: Lezing 

Lezing door onderzoekers Bruno Notteboom (KULeuven) en Jolein Bergers (KULeuven) over socio-ecologische benaderingen van urbanisme.

20:40u: Rondetafel

Rondetafel met alle sprekers.

Bouwmeester Label

Stedelijke natuur is een van de onderzoeksprojecten die in 2022 van de Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut het Bouwmeester Label ontvingen. Met het Bouwmeester Label willen we vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk, en zo ongevraagd onderzoek ondersteunen in zijn prille beginfase.

 

Uitnodiging tentoonstelling ‘BWMSTR Label. Stedelijke Natuur’

tentoonstelling

  • 15.11.2023 tot 17.03.2024
  • Gesloten van 23.12.2023 tot 07.01.2024
  • De Singel (naast de ticketbalie), Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
  • Gratis toegang

Vernissage

  • dinsdag 14.11.2023
  • van 20:00u tot 22:00u
  • De Singel, Blauwe Zaal
  • Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
  • Taal: Engels
  • De toegang is gratis, maar registratie is verplicht

Herbeluister het audioverslag van de opening