SmallTalks over een nieuwe toekomst voor de parochiekerken in Vlaanderen Ontwerpteams delen hun ervaring met de haalbaarheidsonderzoeken

Het Projectbureau Herbestemming Kerken coördineert en begeleidt in Vlaanderen momenteel 140 ruimtelijke haalbaarheidsonderzoeken. Zes ontwerpteams – hiertoe geselecteerd via de Vlaamse Bouwmeester – hebben ondertussen heel wat inzichten verworven. In de reeks SmallTalks delen we dit najaar graag deze ervaringen met geïnteresseerde ontwerpers en andere actoren, betrokken bij de toekomst van de parochiekerken.

Over de toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen wordt veel geschreven. Kerk- en gemeentebesturen werken aan visies en plannen voor de kerkgebouwen die straks minder of helemaal niet meer in gebruik zullen zijn voor de eredienst. Suggesties, ideeën en dromen buitelen over elkaar heen. De uitvoerbaarheid blijkt echter vaak niet zo eenvoudig. Trajecten om een kerkgebouw een nieuwe kwalitatieve toekomst te geven zijn lang en complex.   

Het Projectbureau Herbestemming Kerken coördineerde en begeleidde in Vlaanderen de voorbije jaren meer dan 140 ruimtelijke haalbaarheidsonderzoeken voor de toekomst van parochiekerken. Zes ontwerpteams – hiertoe geselecteerd via de Vlaamse Bouwmeester – brachten via ontwerpend onderzoek en financiële calculatie de mogelijkheden en limieten in beeld.

Het Team Vlaams Bouwmeester wil deze ervaringen graag delen met geïnteresseerde ontwerpers en andere actoren, betrokken bij de toekomst van de parochiekerken. Een eerste reeks lezingen vond plaats in het voorjaar van 2020.

We nodigen u graag uit om in het najaar deel te nemen aan een vervolgreeks. Naast de presentatie van vele concrete cases komt ook de beleidscontext waarin deze ontwikkelingen zich voordoen, aan bod. De lezingen starten telkens om 19u30 en worden omstreeks 21u afgerond met een drankje.

14 september 2021 - Urbain Architectencollectief – Studio Bont – Callebaut architecten

Verwelkoming en reflecties door Erik Wieërs – Vlaams Bouwmeester

Ervaringen en reflecties vanuit de haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd door het ontwerpteam Urbain Architectencollectief – Studio Bont – Callebaut architecten

9 november 2021 - Studio Open Kerken (RE-ST / TRANS / Petillon Ceuppens / endeavour / dr. Roel De Ridder)

Toelichting vanuit de VVSG, Kenniscentrum Vlaamse Steden en Vlinter – uitdagingen voor de lokale besturen

Ervaringen en reflecties vanuit de haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd door het ontwerpteam Studio Open Kerken (RE-ST / TRANS / Petillon Ceuppens / endeavour / dr. Roel De Ridder)

datum te bepalen - Origin – Collectief Noord – UAntwerpen

Toelichting vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur – FAQ omtrent het eredienstdecreet en desaffectatie van parochiekerken

Ervaringen en reflecties vanuit de haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd door het ontwerpteam Origin – Collectief Noord – UAntwerpen

Het Projectbureau is een initiatief van meerdere partners: de VVSG, het Kenniscentrum Vlaamse Steden, Vlinter, CRKC – Parcum, de Agentschappen Onroerend Erfgoed en Binnenlands Bestuur en hun respectievelijke voogdijministers Diependaele en Somers, en de Vlaamse Bouwmeester.

Het volledig leeg interieur van een kerk

Meer info

Website Herbestemming Kerken

Webpagina Herbestemming Kerken (website vlaamsbouwmeester.be)