Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent de Onroerenderfgoedprijs 2020 toe aan het Predikheren in Mechelen. De erfgoedsite wint ook de publieksprijs op basis van een online poll waaraan 11.223 mensen deelnamen. Het ontwerpteam voor deze opdracht werd aangesteld via de Open Oproep selectieprocedure van de Vlaamse Bouwmeester.
De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De vijfde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Uit 43 kandidaten nomineerde een externe jury in juli het Gruuthusemuseum in Brugge, het Predikheren in Mechelen en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle als laureaten. Uit deze lijst is nu een winnaar aangeduid. Aan de Onroerenderfgoedprijs is een bedrag verbonden van €15.000 voor de winnaar en €2.500 voor de andere twee laureaten.
Het 17de-eeuwse Predikherenklooster stond leeg sinds 1975, nadat het onder andere dienst had gedaan als bejaardentehuis, militair hospitaal en wapenarsenaal. Een stadskanker waarvoor de Mechelse dienst Monumentenzorg dringend een oplossing zocht. Via de Open Oproep procedure van de Vlaamse Bouwmeester stelde de Stad Mechelen een ontwerpteam aan om het noodlijdende monument om te toveren tot stadsbibliotheek en ontmoetingsplek voor de inwoners van de stad. De opdracht ging naar Korteknie Stuhlmacher architecten, in samenwerking met Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek.
Het Nederlands-Belgische architectenteam koos ervoor om zoveel mogelijk sporen van de bewogen geschiedenis van het gebouw zichtbaar te laten, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde. De oude, versleten lagen springen vandaag in het oog als geconserveerde littekens. Vloerverwarming en technische voorzieningen, weggewerkt in een houten lambrisering, zorgen voor het comfort van de bibliotheekgangers. Aan de buitenkant zetten hedendaagse dakkapellen de nieuwe functie van het oude Predikherenklooster in de verf.