Open Oproep project Eperon d’Or wint Onroerenderfgoedprijs én publieksprijs 2018 Jury looft nauwgezette restauratie, evenwichtige nieuwe toevoegingen en multifunctionaliteit van het geheel

De voormalige schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem mag zich de derde winnaar van de Onroerenderfgoedprijs noemen. Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed reikt de Onroerenderfgoedprijs 2018 uit aan Eperon d’Or. De erfgoedsite wint ook de publieksprijs op basis van een online poll waaraan bijna 10.000 mensen deelnamen.
Het ontwerpteam voor deze opdracht werd aangesteld via de Open Oproep selectieprocedure van de Vlaamse Bouwmeester.

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De derde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Negenentwintig kandidaten schreven zich in. Een externe jury nomineerde de schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem, de Heilige Geestsite in Mechelen en het belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem als laureaten. Aan de Onroerenderfgoedprijs is een bedrag verbonden van €15.000 voor de winnaar en €2.500 voor de overige 2 laureaten.

Eperon d’Or is een voormalige schoenfabriek uit Izegem. In haar tijd was het een van de belangrijkste schoenfabrieken uit de regio. Het art-decogebouw is in 1930 opgetrokken, naar een ontwerp van de Izegemse architect Charles Laloo.

In 2006 besliste de stad Izegem om voor de restauratie en renovatie van dit project een ontwerpteam aan te stellen via de Open Oproep procedure van de Vlaamse Bouwmeester. De opdrachtgever, het stadsbestuur van Izegem, selecteerde Architectenbureau TV 4CV - Compagnie O (voorheen Catteeuw Architectuurpraktijk) + Sabine Okkerse + Geert Pauwels als ontwerpteam voor de realisatie van het project. 

Ook na de restauratie blijft Eperon d’Or een rijk gedecoreerd industrieel pand dat getuigt van de economische geschiedenis van de stad. De details in exterieur en interieur zijn nauwkeurig opgeknapt, op basis van een uitgebreid vooronderzoek. Zowel op de bovenverdieping als op de begane grond werden nieuwbouwvolumes geïntegreerd. Ze vormen een elegante hedendaagse aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel. Het gebouw van Eperon d’Or is publiek toegankelijk en biedt onderdak aan het schoenen- en borstelmuseum van de stad Izegem.