West-Vlaamse partners gaan op zoek naar ontwerpers via ‘Oproep WinVorm’ Kandidaatstelling tot 21/02 om 16u

Via ‘Oproep WinVorm’ gaat de Provincie West-Vlaanderen opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse lokale besturen.

Dat gebeurt samen met de intercommunales WVI en Leiedal en de Vlaamse Bouwmeester.

2 opdrachten: Sociale woningen Oostkamp en Blekerijsite Torhout

Voor deze editie zijn er twee opdrachten: een inrichtingsplan voor een nieuwbouw met sociale woningen in een deel van de wijk Nieuwenhove in Oostkamp en een inrichtingsplan voor de Blekerijsite in Torhout.
Een uitgebreide beschrijving van de projecten is terug te vinden op de website www.west-vlaanderen.be/oproepwinvorm.

Verloop procedure

Ontwerpers en ontwerpteams die zich willen kandidaat stellen, kunnen zich inschrijven via de website tot vrijdag 21 februari. Ze kunnen hun kandidatuur indienen voor één of beide opdrachten.

De selectie van de ontwerpers gebeurt in het voorjaar. Daarna gaan per project drie ontwerpteams aan de slag. De geselecteerde ontwerpen worden door de opdrachtgever vergoed.

‘Oproep WinVorm’

‘Oproep WinVorm’ is een architectuurwedstrijd die West-Vlaamse publieke overheden ondersteunt bij de selectie van goede ontwerpers en ontwerpteams. Het gaat telkens om diverse opdrachten op vlak van bouwkunde, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het is de intentie om ‘Oproep WinVorm’ twee maal per jaar te organiseren. Nu is het initiatief toe aan z’n zestiende editie. De afgelopen vijftien oproepen, sinds de zomer van 2012, waren een succes. In totaal stelden zich meer dan 500 ontwerpers kandidaat voor 82 opdrachten. Momenteel zijn de ontwerpers van de vorige opdrachten aan de slag.

Variant van de ‘Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester’

‘Oproep WinVorm’ is voor de Provincie West-Vlaanderen wat de ‘Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester’ is voor Vlaanderen. Dat initiatief helpt openbare besturen die op zoek zijn naar een goede ontwerper om tot architecturale, landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit te komen. Een succesvol initiatief. Al is er volgens de partners van ‘Oproep WinVorm’ ruimte voor een West-Vlaamse variant.

Het grote verschilpunt met de Open Oproep op Vlaams niveau is de sterke lokale verankering: de opdrachtgevers van ‘Oproep WinVorm’ zijn vooral lokale West-Vlaamse overheden en besturen die vanuit de Provincie ondersteund en begeleid worden. Bij ‘Oproep WinVorm’ wordt er ook ter plaatse vergaderd en wordt de procedure zo kort mogelijk gehouden.

In 2020 bestaat de samenwerking van WinVorm 20 jaar.

De projecten die al gerealiseerd zijn, kun je zien op www.winvorm.be.