Eperon d’Or en Heilige Geestsite laureaat voor de Onroerenderfgoedprijs 2018 Bekendmaking winnaar en publieksprijs op 5 oktober 2018

Het Open Oproep project Eperon d’Or in Izegem en het adviesproject De Heilige geestsite in Mechelen zijn laureaat voor de Onroerenderfgoedprijs 2018. Een onafhankelijke jury selecteerde deze projecten samen met Belevingscentrum Het Moment uit 29 inzendingen. Op 5 oktober 2018 wordt bekendgemaakt aan welk(e) project(en) de Onroerenderfgoedprijs 2018 en de publieksprijs worden toegekend.

De Onroerenderfgoedprijs wordt georganiseerd door het agentschap Onroerend Erfgoed en staat in het teken van publiek toegankelijk erfgoed. De Onroerenderfgoedprijs en publieksprijs worden bekendgemaakt op 5 oktober 2018. Meer informatie kan u vinden op de website van de Onroerenderfgoedprijs. 

Eperon d'Or - Izegem

De Open Oproep voor de restauratie van de oude schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem werd gepubliceerd in 2006. De opdrachtgever, het stadsbestuur van Izegem, selecteerde Architectenbureau TV 4CV - Compagnie O (voorheen Catteeuw Architectuurpraktijk) + Sabine Okkerse + Geert Pauwels als ontwerpteam voor de realisatie van het project.

Eperon d’Or is een rijk gedecoreerd industrieel pand dat getuigt van de economische geschiedenis van de stad en nu onder meer het schoenen- en borstelmuseum huisvest. De details in exterieur en interieur zijn nauwkeurig opgeknapt, op basis van een uitgebreid vooronderzoek. Zowel op de bovenverdieping als op de begane grond werden nieuwbouwvolumes geïntegreerd. Ze vormen een elegante hedendaagse aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel. Het gebouw kan op 9 september bezocht worden in het kader van de Open Monumentendag.

Heilige Geestsite - Mechelen

In Mechelen kan je opnieuw van (poppen)theater genieten op de Heilige Geestsite onder de Sint-Romboutstoren. Het historische deel van het gebouw is aangevuld met een nieuwbouwvolume dat conceptueel en vormelijk een meerwaarde vormt. Er zijn twee theaterzalen, een repetitieruimte en een café in ondergebracht. 

Het Team Vlaams Bouwmeester adviseerde de stad Mechelen bij de aanstelling van een ontwerpadviseur. Import Export Architecture werd aangeduid voor de uitvoering van het ontwerpend onderzoek, de supervisie en de conceptbewaking.