Nieuwjaarswensen

Vlaams Bouwmeester Marcel Smets en zijn team wensen u een mooi 2010. Bekijk onze nieuwjaarskaart.

De nieuwjaarskaart kwam tot stand in opdracht van de kunstcel van het Team Vlaams Bouwmeester, en maakt deel uit van een reeks artistieke nieuwjaarskaarten.

Jacques Charlier 

De ontwerper van deze kaart is beeldend kunstenaar Jacques Charlier (Luik, 1939). Charlier typeert zichzelf als 'grossier in Belgische humor, alle categorieën'.

Zijn voornaamste thema's zijn de sociaal-culturele en economische problematiek van de kunst en van de kunstwereld. Voor deze editie van de nieuwjaarskaart maakte hij een beeld dat balanceert op de grens tussen het luxueuze, chaleureuze en het kitscherige en groteske: een schilderij met een stilleven van bloemen, gevat in een gouden stukwerklijst en geplaatst tegen een achtergrond van donkerrode fluwelen gordijnen. Bij nader toezien blijkt bovendien dat het schilderij verkeerd opgehangen werd.

Charlier presenteert een duidelijk leesbaar en iconisch beeld, dat niet zozeer de werkelijkheid zelf als wel onze blik, onze ervaring en omgang met het beeld in vraag probeert te stellen.