Nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde gegund

Het ontwerpteam bestaande uit NU Architectuuratelier, de jong gortemaker algra architecten, AR-TE, WEST8, STABO en DAIDALOS zal het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde bouwen. Het nieuwe ziekenhuis wordt de motor van een strategische gebiedsontwikkeling achter de stationsomgeving van Vilvoorde. Het zal 45.000 m2 omvatten en 400 erkende bedden herbergen, goed voor jaarlijks meer dan 10.700 gehospitaliseerde patiënten en ruim 64.500 consultaties.

Voor het vinden van een geschikte ontwerper werd een Open Oproep uitgeschreven. "De keuze voor het Belgisch-Nederlands ontwerpteam is gemaakt door de jury vanwege de geïntegreerde visie en een samenhangend concept op de verschillende ruimtelijke niveaus: de stad, de locatie, het gebouw en zijn interieur. Waarbij een koppeling wordt gemaakt tussen de principes 'healing environment' en stedelijke integratie," stelt Dr. Guy Buyens, algemeen directeur van het AZ Jan Portaels.

Het ontwerp van het ziekenhuis is geïnspireerd op een opengeknipt bouwblok dat op een evenwichtige manier contact zoekt met zijn stedelijke omgeving. Het combineert zo de voordelen van een campusmodel met de compactheid van een gesloten bouwblok, met korte looplijnen, goede onderlinge verbindingen en een karaktervolle architectuur. Het ziekenhuis is het grootste project dat tot dusver via de Open Oproep is gegund.