Jokerweek architectuuropleiding UGent in het teken van Open Oproep

De Jokerweek 2019 van de ingenieur-architecten van de Universiteit Gent, die liep van 1 t/m 5 april, stond volledig in het teken van de Open Oproep. In velodroom ’t Kuipke realiseerden bachelor- en masterstudenten een ‘Open Oproep cyclorama’. Tijdens het druk bezochte programma van lezingen en debatten was onder anderen Bouwmeester Leo Van Broeck te gast.

Een week lang werkten de studenten aan het in beeld brengen van gerealiseerde en lopende Open Oproep projecten. De volledige wielerpiste van het Gentse Kuipke transformeerde zo geleidelijk aan tot een gigantisch panorama van gerealiseerde publieke opdrachten, ingebed in het Vlaamse landschap. De studenten experimenteerden met diverse beeldtechnieken en bouwden een tijdelijke uitkijktoren in het midden van de piste, om de panoramische ervaring mogelijk te maken. Om een kritische lezing van de projecten en een zoekende houding naar geschikte representatietechnieken aan te moedigen, werden enkele lunch- en avondlezingen georganiseerd met architecten en architectuurcritici.

Een groep masterstudenten bestudeerde tijdens het eerste semester van 2018-19 in het vak ‘Hedendaagse Belgische architectuur in context’ al diverse aspecten van de Open Oproep. In de afgelopen Jokerweek werd echter de hele opleiding in het onderzoekstraject rond de Open Oproep betrokken. De organisatie was in handen van de 2de master-studenten in samenwerking met Hong Wan Chan, Pieter-Jan Cierkens, Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche. De laatste drie zijn ook de curatoren van een reizende tentoonstelling, die momenteel in opdracht van het Team Vlaams Bouwmeester wordt ontwikkeld ter gelegenheid van 20 jaar Open Oproep. De tentoonstelling start in Gent, in Vandenhove Centrum voor Architectuur en Kunst, op 20 september 2019, en zal vervolgens verschillende locaties in Vlaanderen aandoen, met het Vlaams Architectuurinstituut als eindpunt in het voorjaar van 2021.