Debatavond ‘Wonen in diversiteit’ SmallTalk 34

19 december 2018, 19u - Atelier Bouwmeester, Ravensteingalerij 54-59 in Brussel

In de reeks Small Talk vindt op 19 december in het Atelier Bouwmeester een debatavond plaats naar aanleiding van het onderzoek ‘Wonen in diversiteit’, waarvoor HEIM collectief het Bouwmeester Label ontving. Het onderzoek maakt ook het voorwerp uit van een tentoonstelling over inclusieve woonvormen voor nieuwkomers, nog tot 14 januari te zien in deSingel in Antwerpen. 

De Europese asielcrisis is niet meer prominent aanwezig in de media. Dit doet vermoeden dat er niet langer sprake is van een acute nood. Niets is minder waar. De opvang van asielzoekers verloopt immers in cascade. Na een lange asielprocedure en een geïsoleerd verblijf in een collectief opvangcentrum van Fedasil (of haar partners), komen (al dan niet tijdelijk) erkende vluchtelingen op de reguliere woningmarkt terecht. Mede omdat deze woningmarkt, zeker in steden, al onder grote druk staat, is er vandaag sprake van een acute woningnood.

Kunnen we op de huidige en toekomstige woonnood een duurzaam antwoord bieden dat meteen ook de integratie van nieuwkomers bevordert? HEIM collectief ging op zoek naar meer duurzame oplossingen voor tijdelijk verblijf, waar zowel de nieuwkomer als andere mensen in transit, zoals daklozen, expats, studenten en toeristen, van kunnen genieten. Ook nieuwe economische ontwikkelingsmodellen, die meer participatieve manieren van stadsontwikkeling toelaten, werden onder de loep genomen.

Op 19 december presenteert Jonas De Maeyer (Endeavour, Heim) het onderzoek, waarna een debat plaatsvindt met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, Charlotte Vandycke (Vluchtelingenwerk Vlaanderen), Stijn Oosterlynck (UAntwerpen), Karel Lootens (Wooncoop) en Benediekt Van Damme (Afdelingshoofd Lokaal Beleid bij het Agentschap Wonen Vlaanderen). Moderator is Luce Beeckmans (UGent, Heim).

Bekijk ook:

Tentoonstelling Bouwmeester Label / Wonen in diversiteit. Inclusieve woonvormen voor nieuwkomers

©HEIM Collectief concept wonen in diversiteit