Agentschap - Ding 001359 vergadering Small Talk 5

Voor de publicatie Cahier #3 Openbaarheid: Over publiek domein, planning en restruimte nodigde de kunstcel van het Team Vlaams Bouwmeester acht kunstenaars uit om een voorstel in te dienen rond de relatie tussen geplande en niet-geplande ruimte.

In het kader hiervan introduceert Agentschap 'Ding 001359 (Chico Mendez Mural Garden)'. Chico Mendez was een activist voor het Amazonewoud, naar wiens naam een ‘zonevreemde’, gemeenschappelijke tuin in de Lower East Side van New York werd genoemd.

'Ding 001359' verwijst naar de controverse omtrent het geschil tussen Ron English en enkele kunstenaars enerzijds, immobiliënontwikkelaar BFC anderzijds. Tijdens de rechtszaak 'Ron English and Others vs. BFC& R and Others' (1997) in het United States District Court of New York boog rechter Baer zich namelijk over de vraag of de illegaal ontstane tuin kon worden beschermd via de auteursrechten van de kunstenaars en of op die manier de vernietiging ervan kon worden voorkomen.

Op 12 juni roept 'Ding 001359 (Chico Mendez Mural Garden)' ons samen in het Atelier Bouwmeester om hierover getuigenis af te leggen. Agentschap nodigt hiervoor een diverse groep van betrokken gasten uit om er een antwoord op te formuleren. Het doel van deze vergadering is om de aarzeling tijdens de rechtspraak opnieuw op te roepen, als een speculatief spel.

Agentschap is de generische naam van een kunstenaarsinitiatief met kantoor in Brussel, opgericht door Kobe Matthys te Frankfurt in 1992.

Small Talk 05 - Chico Mendez - Mural Garden