Dorpelijkheid onderzoekt hoe versterkte landelijke dorpen het ruimtebeslag kunnen terugdringen en hoe Vlaamse dorpen opnieuw een identiteit kunnen krijgen
Betaalbaar Wonen onderzoekt hoe we uitdagingen op vlak van betaalbaar en kwaliteitsvol wonen kunnen koppelen aan ruimte-inname, klimaat en duurzaamheid.
‘Boerenland’ is een onderzoek naar de vraag hoe we landschappelijk-ecologische doelstellingen en landbouweconomische uitdagingen met elkaar kunnen verzoenen.
Leefbuurten zetten in op een kwaliteitsvolle herinrichting van de publieke ruimte in woonbuurten, op maat van wandelaars en fietsers, gezond en aangenaam om in te verblijven, en met meer ruimte voor water en groen.
Dit traject ondersteunt steden en gemeenten bij het verdichten, het verhogen van de leef- en omgevingskwaliteit en het verduurzamen van goed gelegen verkavelingswijken
Een ontwerpend onderzoek naar hoe duurzame mobiliteit en ruimtelijke ambities, polycentriciteit en combimobiliteit, kunnen samensporen in de Gentse stads- en vervoerregio.
Met de Pilootprojecten Klimaatwijken willen we de energietransitie en de kwaliteitsvolle verdichting van het woonweefsel vertalen in concrete, collectieve renovatie- en vernieuwingsprojecten op bouwblok- of wijkniveau.
Mobiliteit
Publieke ruimte
Water en droogte
Wonen
Ruimtelijk beleid
Is een ontwerpend onderzoekstraject in twee fases, dat in beeld brengt hoe de stadsregio Antwerpen kan evolueren naar een meer duurzame en circulaire stad.
Stedelijk Systeem Kust’ is een ontwerpend onderzoek naar transformaties van de bebouwde omgeving in de kustzone, om te komen tot een robuust stedelijk systeem. Lees het eindrapport
Het ontwerpend onderzoek ‘Atelier Diepe Geothermie’ onderzoekt hoe de interactie tussen diepe geothermie en het landschap bepalend kan zijn voor de ontwikkeling van een kwalitatieve en duurzame leefomgeving.
‘Lage Landen 2020–2100’ is een gezamenlijke verkenning, in samenwerking met Nederland, van ruimtelijke potenties en metropolitane condities op lange termijn binnen het deltagebied van Rijn, Maas en Schelde: de Eurodelta Metropool.
Mobiliteit
Wonen
Open ruimte
Ruimtelijk beleid
Energie
De studie Metropolitan Landscapes is een gezamenlijk initiatief van Brusselse en Vlaamse, stedelijke en ‘open ruimte’-administraties. Via ontwerpend onderzoek wordt de sturende rol van open ruimte verkend voor het metropolitane gebied van Brussel en de rand.
‘Metropolitaan Kustlandschap 2100’ onderzoekt de ontwikkelingsmogelijkheden van de kust tot 2100 in het kader van een veranderend klimaat en socio-economische context.
Met de Pilootprojecten Kunst in Opdracht, opgevat rond het thema ‘Meer dan object’, worden de grenzen van de traditionele kunstopdrachtenpraktijk afgetast om de diversiteit van de hedendaagse artistieke productie ten volle aan bod te laten komen.
Meesterproef 2022 zet het thema sociaal wonen opnieuw centraal en maakt een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars warm om ambitieuze, kwaliteitsvolle ontwerpen te realiseren.
Meesterproef 2019 zet het thema sociaal wonen centraal en maakt een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars warm om ambitieuze, kwaliteitsvolle ontwerpen te realiseren.