Over ons
Wat doet het Team Vlaams Bouwmeester?
De Vlaamse Bouwmeester en zijn Team hebben als missie het bevorderen van de architectuurkwaliteit van de gebouwde omgeving, door de integrale benadering van de stedenbouwkundige omgeving, gebruik en beleving, beeldwaarde, bouwtechniek, energie- en kostenbeheer, integrale toegankelijkheid, enz.
Dit wordt geconcretiseerd in:
- De begeleiding van opdrachtgevers bij publieke en publiek-private projecten op het vlak van het ontwerpen en realiseren van gebouwen, publieke ruimte, landschap, infrastructuur en masterplannen. Dit komt vaak neer op het begeleiden bij de opmaak van het projectdossier en bij het aanstellen van het ontwerpteam
- Bijdragen aan de visievorming en reflectie inzake architectuurkwaliteit en belangrijke ruimtelijke thema’s zoals wonen, mobiliteit, klimaat, …
Beide taken versterken elkaar: concrete projecten voeden de visievorming, terwijl inzichten/visies op hun beurt kunnen worden uitgetest of gedemonstreerd via concrete projecten op het terrein.
Wie is de Vlaamse Bouwmeester?
Erik Wieërs is de huidige Vlaamse Bouwmeester. Hij is architect en medeoprichter van het Antwerpse bureau Collectief Noord architecten. Zijn mandaat startte op 17 augustus 2020 en loopt tot 2025.
Wat is de visie van de Vlaamse Bouwmeester?
Erik Wieërs benadrukt in zijn ambitienota de rol van architectuur en ruimtelijk ontwerp om te komen tot een inclusieve samenleving. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van een toekomstbestendig woonmodel, en naar het stimuleren van een open debat over architectuurkwaliteit met zo veel mogelijk gesprekspartners, in Vlaanderen en daarbuiten.
Werkt de Vlaams Bouwmeester alleen?
De Vlaamse Bouwmeester kan beroep doen op een 15-tal projectbegeleiders en administratieve krachten. Ze staan in voor de inhoudelijke advisering, de publiekswerking en de administratief-technische ondersteuning. Het team werkt onder leiding van de Vlaamse Bouwmeester en kan hem of haar autonoom vertegenwoordigen.
Wie kan een beroep doen op de Vlaamse Bouwmeester?
In de eerste plaats adviseert de Vlaamse Bouwmeester de Vlaamse Regering en publieke opdrachtgevers. De Vlaamse Bouwmeester deelt het dagelijkse werkveld ook met ontwerpers, beleidsmakers en academici. Bekijk wat we voor u kunnen doen:
Wat is de historiek van het bouwmeesterschap?
In 1999 werd de eerste Vlaams Bouwmeester aangesteld door de toenmalige minister Wivina Demeester. Ondertussen bestaat het bouwmeesterschap al meer dan 20 jaar en loopt het vijfde mandaat. De vorige Vlaamse Bouwmeesters waren bOb Van Reeth (1999 – 2005), Marcel Smets (2005 – 2010), Peter Swinnen (2010 – 2015), Stefan Devoldere (2015 – 2016), Leo Van Broeck (2016 – 2020).
Wat is het Atelier Bouwmeester?
Atelier Bouwmeester is de ontvangst- en presentatieruimte van het Team Vlaams Bouwmeester. Het Atelier is gelegen in de rotonde van de Ravensteingalerij te Brussel en maakt het ruimtelijk beleid van de Vlaamse overheid en het werk van het Team Vlaams Bouwmeester zichtbaar voor partners, stakeholders en het brede publiek. Regelmatig worden publieke momenten georganiseerd, die inhoudelijk gekoppeld zijn aan de werking van het Team Vlaams Bouwmeester.
Wat doet de Vlaams Bouwmeester expertengroep?
Op 19 juli 2015 keurde de Vlaamse Regering de conceptnota voor een vernieuwd Bouwmeesterschap goed. Hierin werd de oprichting van een expertengroep opgenomen. De expertengroep inspireert en ondersteunt het bouwmeesterschap. Hij wordt ingezet bij strategische visievorming, functioneert als een kwaliteitskamer en klankbord en draagt bij tot de versterking van het draagvlak voor het bouwmeesterschap.
Wat is de positie van het Team Vlaams Bouwmeester binnen de Vlaamse overheid?
Sinds september 2020 ressorteert het Team Vlaams Bouwmeester onder het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken en onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister-president. Deze inbedding in een transversaal beleidsdomein biedt een ideale uitvalsbasis om de synergie te bevorderen over de verschillende beleidsdomeinen heen en om intersectorale initiatieven te ontplooien. De Vlaams Bouwmeester wordt dan ook aangesteld als adviseur van de hele Vlaamse Regering en kan zijn diensten aanbieden aan elk van haar leden.
Bekijk de website Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken.
Is de Vlaams Bouwmeester ook internationaal actief?
Het Team Vlaams Bouwmeester wil de resultaten van het publieke opdrachtgeverschap in Vlaanderen ook internationaal zichtbaar maken. Open Oproep geniet internationaal veel aandacht bij opdrachtgevers en ontwerpers. Ook voor de andere instrumenten is het een meerwaarde om hier een internationale dialoog over te voeren. Tenslotte wil het Team Vlaams Bouwmeester ook de Vlaamse architectuurcultuur verder ontwikkelen en zichtbaar maken over de grenzen heen.