Info voor beleidsmakers
Hoe speelt de Vlaamse Bouwmeester in op maatschappelijke uitdagingen?
Belangrijke en urgente maatschappelijke uitdagingen hebben steeds een ruimtelijke dimensie: bouwen voor zorg, ruimte voor water, sociaal wonen, … Door het voeren van ruimtelijk en ontwerpend onderzoek en het opzetten van allianties, creëren we vernieuwende inzichten en opportuniteiten die een sectoraal beleid overstijgen en verbreden. Aan de hand van deze allianties integreren we de ambities en doelstelling in een breed maatschappelijk draagvlak en duurzaam kader voor de toekomst. Zo draagt de Vlaamse Bouwmeester actief bij tot visievorming en reflectie.
Hoe kan ik samenwerken met het Team Vlaams Bouwmeester?
Het Team Vlaams Bouwmeester zoekt steeds mogelijkheden om de resultaten van ruimtelijke onderzoekstrajecten te implementeren in het beleid en om de inzichten te realiseren op het terrein. Hiervoor treden we graag in dialoog met beleids- en visievormers. Hebt u een vraag voor de Vlaamse Bouwmeester of hebt u interesse om bij te dragen aan een traject of thema, laat ons dit zeker weten.
Voor concrete bouw- of inrichtingsprojecten verwijzen we graag naar de pagina voor de opdrachtgevers.
Hoe draagt de Vlaamse Bouwmeester bij aan het ruimtelijk beleid?
Labo Ruimte
Labo Ruimte is een open samenwerkingsverband tussen het Team Vlaams Bouwmeester en het Departement Omgeving. Het werkt als een laboratorium voor complexe ruimtelijke vraagstukken (energie, waterbeheersing, mobiliteit, … ). Via ontwerp en maatschappelijk debat, en in samenwerking met geëngageerde partners, onderzoeken we hoe de evolutie naar een duurzamere samenleving ruimtelijk vorm kan krijgen.
Pilootprojecten
De Pilootprojecten koppelen ontwerpend onderzoek met een beleidsvoorbereidende inslag aan de realisatie van grensverleggende projecten. Voor elk van de pilootprojecten worden specifieke allianties aangegaan met de betrokken en relevante partners. Naast de realisatie van de projecten wordt een brede communicatie gevoerd over het leertraject via symposia en publicaties.
Bouwmeester Scan
Tot 2020 konden lokale besturen die snel werk wilden maken van een duurzamer en beter ruimtegebruik een Bouwmeester Scan laten uitvoeren. Een team van experten bracht de ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes van de gemeente in kaart en reikte een concrete agenda van projecten en ingrepen aan.
Wat is de plaats van het Team Vlaams Bouwmeester binnen de Vlaamse overheid?
De Vlaamse Bouwmeester wordt aangesteld door de Vlaamse Regering en fungeert als haar adviseur inzake architecturale en ruimtelijke kwesties. Elke minister kan een beroep doen op de diensten van de Vlaamse Bouwmeester.
Sinds september 2020 ressorteert het Team Vlaams Bouwmeester onder het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken en onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister-president. Deze inbedding in een transversaal beleidsdomein biedt een ideale uitvalsbasis om de synergie te bevorderen over de verschillende beleidsdomeinen heen en om intersectorale initiatieven te ontplooien. De Vlaamse Bouwmeester is adviseur van de hele Vlaamse Regering en kan zijn diensten aanbieden aan elk van haar leden.
Bekijk de website Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken.
Hoe kan ik op de hoogte blijven van de werking van het Team Vlaams Bouwmeester?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang zo updates over onze werking.
Contacteer ons
Vind je op onze website geen antwoord op je vraag of wens je meer informatie? Contacteer ons en we bekijken of we samen een oplossing kunnen vinden.
Tel: +32 (0)2 553 01 11
Email: bouwmeester@vlaanderen.be
Is deze pagina duidelijk?
Laatst nagekeken op: .