Alberto Garutti Titel - Over kunst, publieke ruimte en mensen Small Talk 7

De stad Turnhout werkt de komende jaren aan een groot stadsontwikkelingsproject dat de aanblik van het centrum grondig zal veranderen. Na de recente aanleg van de Grote Markt, wordt de voormalige Brepolssite onder de naam Turnova omgevormd tot een nieuw woon-, winkel- en belevingsgebied.

Voor dit project werkt de stad Turnhout samen met een privépartner, Turnhout Centrum Ontwikkeling/Armada, die een aanzienlijk deel van de nieuwe site zal realiseren. Samen hebben ze gekozen om een uitzonderlijk belevingsproject te realiseren in de publieke ruimte van Turnova. 

In een confronterende relatie met de diverse partners en ontwerpers zal een project ontwikkeld worden waarbij kunst centraal staat en waarbij de kunstenaar zich tegelijk expliciet zal verhouden tot de omgeving en de gebruikers. De kunstcel van het Team van de Vlaams Bouwmeester werd aangezocht om de diverse partners doorheen een artistieke selectieprocedure te loodsen en sleutelde mee aan een coherente opdrachtformulering. De Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti werkt momenteel een artistiek concept uit.

In Vlaanderen is Alberto Garutti (°1948 Galbiate, Como|leeft en werkt in Milaan) vooral gekend voor de lichtsculptuur die hij in 2000 maakte voor de Gentse stadstentoonstelling 'Over The Edges'. Door een interactief systeem werden de materniteitsafdelingen van de Gentse ziekenhuizen verbonden met de verlichting aan de Vrijdagsmarkt, een stadsplein met veel restaurants, winkels en terrassen. Bij elke geboorte stuurden de ouders een signaal naar de Vrijdagsmarkt en gingen (overdag) de lichten even aan of (’s nachts) feller branden. 

Hoewel zijn oeuvre kunsthistorisch wortels heeft in de Arte Povera beweging is zijn werk verrassend fris en actueel. Niet zelden gebruikt hij humor en poëzie om aan de toeschouwer toegang te verschaffen tot het kunstwerk. Hij maakt gebruik van nieuwe technologieën en speelt altijd op een originele manier in op een specifieke context. Hoewel zijn oeuvre vormelijk sterk uiteenloopt, plaats hij zijn kunst in de maatschappij en zoekt hij niet zelden de interactie op, zonder evenwel tekort te doen aan de metaforische en plastische kracht van zijn beelden.

 

Small Talk 08 - Alberto Garutti

Afbeelding: werk Garutti