In het kort

Labo Ruimte onderzoekt complexe ruimtelijke vraagstukken waarbij ontwerpend onderzoek centraal staat.  

Labo Ruimte

Ontwerpend onderzoek naar ruimtelijke vraagstukken

LABO RUIMTE is een open samenwerkingsverband tussen het Team Vlaams Bouwmeester en Departement Omgeving. Het is een laboratorium voor complexe ruimtelijke vraagstukken waarbij ontwerpend onderzoek centraal staat.  

De ambitie van Labo Ruimte is het voorzien van een laboratorium voor complexe ruimtelijke vraagstukken. Via ontwerp en maatschappelijk debat onderzoeken we hoe de evolutie naar een duurzamere samenleving ruimtelijk vorm kan krijgen.  

In de werking van LABO RUIMTE staan vier uitgangspunten centraal:  

  • focus op de lange termijn 
  • het scheppen van een vrije denk- en spreekruimte 
  • samenwerking over de grenzen van functies, disciplines en organisaties heen 
  • de combinatie van ontwerp en onderzoek. 

LABO RUIMTE wil verder kijken dan morgen, en voorbij de heersende paradigma’s. LABO RUIMTE zet hiervoor ontwerpend onderzoek in, met als doel om nieuwe ruimtelijke mogelijkheden en alternatieve oplossingen die een antwoord bieden op de grote uitdagingen van de toekomst te verkennen en te verbeelden. Hoe kunnen we onze steden en landschappen organiseren opdat ze ruimte en zuurstof (blijven) geven aan menselijke activiteiten? Hoe kunnen we een ruimtelijk antwoord bieden op de klimaatverandering, veranderende woonverlangens en werkgewoonten, toenemende zorgnoden en andere maatschappelijke opgaven? 

Naargelang de thematiek betrekt LABO RUIMTE  geëngageerde administraties, experten, gebiedsactoren of beleidsmakers die bereid zijn om over de grenzen van functies en disciplines samen te werken, rond een urgent thema waarvoor nog geen kant-en-klare oplossingen bestaan. In alle vrijheid, maar nooit vrijblijvend. 

LABO RUIMTE biedt een vrije denk- en spreekruimte aan waar ontwerp en verbeeldingskracht ingezet worden als middel om mogelijkheden voor de toekomst op een (stads) regionale schaal te testen en bespreekbaar te maken.  

LABO RUIMTE is ook een leeromgeving waarin gezamenlijk – in het samenspel tussen ontwerpers, wetenschappers en beleidsmakers – nieuwe inzichten worden vergaard om de beleidsagenda te voeden en waarrond nieuwe coalities kunnen ontstaan.

Publicatie '10 jaar Labo Ruimte'

Publicatie

Lees meer

Labo Ruimte trajecten

Betaalbaar Wonen

Betaalbaar Wonen onderzoekt hoe we uitdagingen op vlak van betaalbaar en kwaliteitsvol wonen kunnen koppelen aan ruimte-inname, klimaat en duurzaamheid.

Wonen Ruimtelijk beleid

Bekijk traject

Boerenland

‘Boerenland’ is een onderzoek naar de vraag hoe we landschappelijk-ecologische doelstellingen en landbouweconomische uitdagingen met elkaar kunnen verzoenen.

Landbouw Open ruimte

Bekijk traject

De Droge Delta

De Droge Delta is een ontwerpend onderzoek naar ruimtelijke hefbomen in de strijd tegen waterschaarste.

Klimaat Water en droogte Open ruimte Ruimtelijk beleid

Bekijk traject

METRO-POLIS, ruimte voor het spoor

Een ontwerpend onderzoek naar de wisselwerking tussen spoorsysteem en ruimtelijke ontwikkeling.

Mobiliteit Ruimtelijk beleid

Bekijk traject

20ste-eeuwse randgebied van en rond Brussel

Ontwerpend onderzoek naar de kwaliteitsvolle transformatie van het bebouwde weefsel in het 20ste-eeuwse randgebied van en rond Brussel.

Reconversie Verdichting Ruimtelijk beleid

Bekijk traject

Gent, transitie in mobiliteit en ruimte

Een ontwerpend onderzoek naar hoe duurzame mobiliteit en ruimtelijke ambities, polycentriciteit en combimobiliteit, kunnen samensporen in de Gentse stads- en vervoerregio. 

Mobiliteit Ruimtelijk beleid

Bekijk traject

Antwerpen, circulaire stad

Is een ontwerpend onderzoekstraject in twee fases, dat in beeld brengt hoe de stadsregio Antwerpen kan evolueren naar een meer duurzame en circulaire stad.

Circulariteit Mobiliteit Wonen Ruimtelijk beleid

Bekijk traject

Stedelijk Systeem Kust

Stedelijk Systeem Kust’ is een ontwerpend onderzoek naar transformaties van de bebouwde omgeving  in de kustzone, om te komen tot een robuust stedelijk systeem. Lees het eindrapport

Klimaat Water en droogte Ruimtelijk beleid

Bekijk traject

Atelier Diepe Geothermie

Het ontwerpend onderzoek ‘Atelier Diepe Geothermie’ onderzoekt hoe de interactie tussen diepe geothermie en het landschap bepalend kan zijn voor de ontwikkeling van een kwalitatieve en duurzame leefomgeving.

Ruimtelijk beleid Energie

Bekijk traject

De Lage Landen 2020–2100

‘Lage Landen 2020–2100’ is een gezamenlijke verkenning, in samenwerking met Nederland, van ruimtelijke potenties en metropolitane condities op lange termijn binnen het deltagebied van Rijn, Maas en Schelde: de Eurodelta Metropool.

Mobiliteit Wonen Open ruimte Ruimtelijk beleid Energie

Bekijk traject

Metropolitan Landscapes

De studie Metropolitan Landscapes is een gezamenlijk initiatief van Brusselse en Vlaamse, stedelijke en ‘open ruimte’-administraties. Via ontwerpend onderzoek wordt de sturende rol van open ruimte verkend voor het metropolitane gebied van Brussel en de rand.

Stadsontwikkeling Open ruimte Ruimtelijk beleid

Bekijk traject

Energielandschappen

‘Energielandschappen’ gaat op zoek naar strategieën die op een duurzame en innovatieve wijze hernieuwbare energie kunnen integreren in ons landschap.

Open ruimte Ruimtelijk beleid Energie

Bekijk traject