Labo Ruimte
In het kort
Labo Ruimte, het samenwerkingsverband tussen het Team Vlaams Bouwmeester en het Departement Omgeving, zet ontwerpend onderzoek in voor complexe ruimtelijke vraagstukken.
Ontwerpend onderzoek naar ruimtelijke vraagstukken
Labo Ruimte, het samenwerkingsverband tussen het Team Vlaams Bouwmeester en het Departement Omgeving, zet ontwerpend onderzoek in voor complexe ruimtelijke vraagstukken.
Labo Ruimte is een open samenwerkingsverband tussen het Team Vlaams Bouwmeester en het Departement Omgeving. Via ontwerp en maatschappelijk debat onderzoeken we hoe de evolutie naar een duurzamere samenleving ruimtelijk vorm kan krijgen. In de werking van Labo Ruimte staan vier uitgangspunten centraal:
- focus op de lange termijn
- het scheppen van een vrije denk- en spreekruimte
- samenwerking over de grenzen van functies, disciplines en organisaties heen
- de combinatie van ontwerp en onderzoek.
Labo Ruimte wil verder kijken dan morgen, en voorbij de heersende paradigma’s. Ontwerpend onderzoek wordt ingezet om de grote uitdagingen van de toekomst en nieuwe ruimtelijke oplossingen te verkennen en te verbeelden. Hoe kunnen we onze steden en landschappen organiseren opdat ze ruimte en zuurstof (blijven) geven aan menselijke activiteiten? Hoe kunnen we een ruimtelijk antwoord bieden op de klimaatverandering, veranderende woonverlangens en werkgewoonten, toenemende zorgnoden en andere maatschappelijke opgaven?
Naargelang de thematiek betrekt Labo Ruimte geëngageerde administraties, experten, gebiedsactoren of beleidsmakers die bereid zijn om over de grenzen van functies en disciplines samen te werken, rond een urgent thema waarvoor nog geen kant-en-klare oplossingen bestaan. In alle vrijheid, maar nooit vrijblijvend.
Labo Ruimte biedt een vrije denk- en spreekruimte aan waar ontwerp en verbeeldingskracht ingezet worden als middel om mogelijkheden voor de toekomst op een (stads)regionale schaal te testen en bespreekbaar te maken.
Labo Ruimte is ook een leeromgeving waarin gezamenlijk – in het samenspel tussen ontwerpers, wetenschappers en beleidsmakers – nieuwe inzichten worden vergaard om de beleidsagenda te voeden en waarrond nieuwe coalities kunnen ontstaan.