Open Oproep voor opdrachtgevers
Waarom kiezen voor de Open Oproep om je ontwerper aan te stellen?
Als je beroep doet op de Open Oproep geef je als publieke opdrachtgever blijk van verantwoordelijkheidszin en ambitie. Het geeft aan dat je jouw ruimtelijk project ernstig neemt en ontwerpkwaliteit voorop stelt.
- Je wordt deskundig en kosteloos begeleid doorheen de volledige procedure, tot aan de gunning.
- Je wordt bijgestaan bij het maximaliseren van je ambities en het opstellen van een degelijke projectdefinitie.
- Je doet een beroep op een erkende procedure die speciaal uitgewerkt is voor de aanstelling van ontwerpteams voor publieke opdrachten, met bijhorende modeldocumenten (selectie- en gunningsleidraad, typeovereenkomsten, verslagen,…).
- De aankondiging van je project en de gunning worden gepubliceerd via e-procurement. De kandidaatstelling verloopt volledig via de website van de Vlaamse Bouwmeester.
- Je selecteert ontwerpers op basis van de kwaliteit van hun ontwerpvisie en niet enkel op prijs.
- Je hebt de mogelijkheid om van bij de start van de procedure in dialoog te treden met de kandidaten.
- Je laat je adviseren door de Vlaamse Bouwmeester bij het maken van je uiteindelijke keuze. Zo ontstaat er meer draagvlak voor je keuze, zonder dat je hoeft in te boeten op je autonomie.
- Na de gunning, als het ontwerp wordt opgemaakt, organiseren we een overlegmoment met de opdrachtgever en het ontwerpteam. Je kan ook met een van de externe experten uit de gunningscommissie afspraken maken over kwaliteitsopvolging.
- Je wordt begeleid door een team met 25 jaar ervaring , en met meer dan 700 publieke projecten op de teller.
Mijn project aanmelden
De volgende Open Oproep 49 wordt gepubliceerd eind maart 2025. Projecten voor deze Open Oproep ontvangen wij graag ten laatste een tweetal maanden voor de publicatie. Hoe sneller we samen jouw project kunnen bekijken, hoe beter.
Open Oproep 50 wordt gepubliceerd begin oktober 2025, voor deze Open Oproep moet je ons zeker contacteren voor de zomer van 2025.
Welke opdrachtgevers kunnen een beroep doen op de Open Oproep?
Alle publieke overheden en vzw’s die voor meer dan 50% worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid kunnen een beroep doen op onze diensten. Zo werkten we reeds met lokale besturen, autonome gemeentebedrijven, woonmaatschappijen, onderwijsinstellingen, publieke vzw’s, intergemeentelijke samenwerkingen, provinciebesturen, de Vlaamse overheid, de federale overheid, …
Welke projecten komen in aanmerking voor Open Oproep?
Je kan met elke ontwerpopdracht (architectuur, masterplanning, landschapsontwerp, …) terecht bij het Team Vlaams Bouwmeester.
Je wordt bij het proces en de jurering bijgestaan door mensen met ervaring en inzicht.
Over de procedure
Welk type procedure is de Open Oproep?
De ontwerpopdrachten van de Open Oproep worden gegund via de mededingingsprocedure met onderhandeling. De procedure specifiek aan de Open Oproep is opgenomen in een reglement.
Hoe zal het Team Vlaams Bouwmeester mij ondersteunen?
Nadat je je opdracht hebt aangemeld bij het Team Vlaams Bouwmeester, zal het Team je contacteren voor een intakegesprek. Tijdens dit en volgende gesprekken bieden we je ondersteuning bij het bepalen van de ambities en het verloop van het project. Zowel inhoudelijke aspecten zoals de gunningscriteria en het programma van eisen, als praktische aspecten zoals een billijke biedvergoeding, het ereloon en de timing leggen we dan vast in een heldere projectdefinitie en gunningsleidraad.
Vervolgens communiceren we de opdracht via onze communicatiekanalen. Hiermee start de marktbevraging. Hierna staan we je bij met het kiezen van de ontwerpers die een offerte zullen opmaken voor de OPZB en organiseren we samen de briefing met sitebezoek. Enkele weken later zullen de ontwerpers hun offerte presenteren en helpen we je een passende ontwerper te kiezen en te gunnen. Ook na de gunning kan je nog een beroep doen op ons advies voor een goed verloop van je project.
Hoe verloopt de Open Oproep?
De Open Oproep bestaat uit verschillende stappen. Alle info hierover kan je lezen op pagina’s 6 tot en met 15 van het infoboekje over de Open Oproep.
Hoe en wanneer wordt mijn project bekendgemaakt?
De Open Oproep wordt twee keer per jaar, in maart en in oktober bekendgemaakt. Dit gebeurt via publicatie in het Bulletin der Aanbestedingen en via het Publicatieblad van de Europese Unie, en dit tweemaal per jaar voor een lijst van projecten. Daarbij wordt verwezen naar de online projectfiches op de website van het Team Vlaams Bouwmeester.
Hoeveel kost de Open Oproep?
Niets! De dienstverlening van de Vlaamse Bouwmeester, en dus ook de Open Oproep is kosteloos. De enige kosten die aan de Open Oproep verbonden zijn, zijn de biedvergoedingen voor ontwerpers die een offerte opmaken en eventuele externe deskundigen die aan de opdracht verbonden worden.
Waarom moet je ambitie hebben als opdrachtgever?
Een publieke bouwheer draagt een bijzondere culturele verantwoordelijkheid omdat hij bouwt met het oog op zijn maatschappelijke opdracht. Hij heeft een missie en een visie en realiseert die mede door de wijze waarop hij bouwt. Steeds meer bouwheren beseffen dat een bouwopdracht meer is dan het voldoen aan ruimte- en huisvestingsbehoeften. Ze willen dat hun bouwproject hen helpt om dienstbaar, herkenbaar en toegankelijk te zijn. Een voorbeeldige bouwheer formuleert daarom, vóór hij gaat bouwen, zijn ambities en verwachtingen in een projectdefinitie. Dit document vormt voor de bouwheer het kader om na de projectpresentaties van de ontwerpers te kunnen kiezen voor een voorstel dat van zijn visie getuigt.
Waarom is de Open Oproep ontstaan en hoe is deze geëvolueerd?
De Open Oproep werd in 2000 door bOb Van Reeth in het leven geroepen als alternatief voor de ‘architectuurwedstrijd’ wat volgens Van Reeth geen ideale procedure was. Zo’n wedstrijd telde te veel deelnemers, te uitgewerkte plannen, geen biedvergoeding, verplicht te realiseren wat er in offertefase op plan voorgesteld werd, geen dialoog tussen opdrachtgever en architect, … bOb Van Reeth stelde duidelijk: met de Open Oproep zoeken we een ontwerper met een ontwerpvisie, geen ontwerp.
Door de jaren heen is onder invloed van de maatschappelijke en economische context, een wijzigend juridisch kader en de visies van achtereenvolgende bouwmeesters ook de Open Oproep procedure geëvolueerd. De initiële doelstellingen van de Open Oproep zijn in 2024 opnieuw scherp gesteld, als methodiek die alle kansen creëert voor een kwalitatief ontwerp en tegelijk een architectuurcultuur in Vlaanderen helpt ontwikkelen.
Laat je inspireren
Het enige wat ons deed twijfelen was het feit dat er geen ervaring met het bouwen van een ziekenhuis vereist was. Anderzijds wilden we vermijden dat ons project gewoon zou voortborduren op bestaande concepten. Om de beoogde vernieuwing te realiseren werd gekozen om in zee te gaan met de Vlaamse Bouwmeester.
Documenten
Projecten in de kijker
Is deze pagina duidelijk?
Laatst nagekeken op: .