Open Oproep 49 online
Stel je kandidaat uiterlijk op vrijdag 9 mei 2025, 11 uur
Publicatiedatum:

Negen nieuwe projecten
Je kan je kandidaat stellen voor negen nieuwe projecten. De kandidaatstelling loopt tot vrijdag 9 mei 2025, 11 uur. De eerste selecties zullen bekendgemaakt worden in juli 2025. In de selectieleidraad op de projectfiches vind je alle informatie die je nodig hebt om je kandidaat te stellen.
Erik Wieërs over Open Oproep 49
Met deze 49ste editie van de Open Oproep vinden geïnteresseerde bureaus andermaal een brede waaier aan boeiende ontwerpopgaven. Opnieuw zijn we als Team Vlaams Bouwmeester verheugd om samen met ambitieuze opdrachtgevers enkele actuele maatschappelijke uitdagingen te kunnen aangaan. Twee projecten betreffen het vernieuwen en integreren van bestaande sportinfrastructuur. Hergebruik van patrimonium is voor de toekomst zonder meer the way to go. Ook ouderenzorg en sociale huisvesting zijn opgaven die hoog op de agenda staan. Door in te zetten op architectuurkwaliteit bij al deze urgente vraagstukken, kunnen wij met de Open Oproep cultureel en maatschappelijk het verschil maken.
De Open Oproep is na 25 jaar inderdaad een vaste waarde in Vlaanderen en heeft bijgedragen tot een Vlaamse architectuurcultuur waar veel Europese landen naar opkijken. Om deze voorbeeldrol te kunnen blijven vervullen, hebben wij met het Team Vlaams Bouwmeester recent de Open Oproep ‘herijkt’. Open Oproep 49 is reeds de tweede editie volgens de vernieuwde formule. Die vernieuwing wordt positief onthaald. Ontwerpers appreciëren dat de procedure voor kandidaatstelling is vereenvoudigd en de verhouding tussen geleverde prestatie en biedvergoeding is verbeterd. Opdrachtgevers zijn blij met een duidelijk kwaliteitskader waarin hun ambities centraal staan.
Het is belangrijk dat jonge ontwerpers hun kans wagen. In de vernieuwde Open Oproep proberen wij bij de selectie nog beter te focussen op het ontwerpend vermogen van de deelnemers, in een laagdrempelige procedure die ook ontwerpers met minder specifieke ervaring kansen wil geven. Samen met de opdrachtgevers zorgen we telkens voor een gevarieerde selectie van sterke ontwerpers. In een vooruitstrevende architectuurcultuur zijn voortdurende vernieuwing en verjonging belangrijk. Daarom hopen wij ook bij deze en volgende edities steeds nieuwe kandidaten te kunnen aantrekken.
Binnen Europa is vandaag het woord Baukultur een aanvaard begrip geworden. De waarde van architectuur als motor voor culturele ontwikkeling wordt steeds breder erkend. Door in te zetten op sociale en culturele meerwaarde bij de ontwikkeling van onze hardware, kan een samenleving toekomstbestendiger worden. Architectuur kan daarbij het vliegwiel zijn voor het ontwikkelen van een duurzame tastbare infrastructuur, in een maatschappij die steeds meer lijkt te geloven in de waarde van ontastbare (digitale) ontwikkeling. In een hyperdiverse samenleving is de infrastructuur die fysieke ontmoeting tussen individuen ondersteunt, van onschatbaar belang.
Ook in het licht van de klimaatcrisis is publieke infrastructuur belangrijk. Heel onze open (publieke) ruimte zal moeten herdacht en heringericht worden. De kwaliteit van onze gebouwde en ongebouwde omgeving zal van grote invloed zijn op de levenskwaliteit van toekomstige generaties.
Vlaanderen is er de voorbije kwarteeuw in geslaagd om op Europees niveau een geloofwaardig voorbeeld te stellen bij het ontwikkelen en bestendigen van een architectuurcultuur. Met de Open Oproep heeft het Team Vlaams Bouwmeester in dat verhaal een voorname rol gespeeld. Ik hoop dat degene die straks de fakkel van mij overneemt die rol met evenveel enthousiasme, samen met het professionele Team Vlaams Bouwmeester, zal bestendigen.
Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester
De kandidaatstelling
Selectievoorwaarden
Je geeft je kandidaatstelling volledig in via de Mijn Open Oproep module en je voldoet hierbij aan de ‘voorwaarden voor selectie’. Je geeft volgende informatie in:
- het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)
- bewijsdocumenten betreffende sociale, fiscale en financiële verplichtingen (enkel voor de niet-Belgische bureaus)
- een eventueel bewijs van de beroepsorde
- drie projecten uit je eigen praktijk. Deze projecten tonen enkel aan dat je actief bent als ontwerper. Deze projecten worden niet inhoudelijk beoordeeld om een doorselectie te maken.
Kandidaatstelling en doorselectie
Vervolgens stel je je kandidaat voor één of meerdere projecten en je geeft hiervoor de nodige informatie in bij de ‘selectiebeperking’. Het gaat hier over:
- de vorm van kandidaatstelling (bureau of tijdelijke maatschap),
- de nota ‘ambitie voor de opdracht’
- drie specifieke referenties op maat van de ambities van het project waarvoor je je kandidaat stelt.
De teamsamenstelling wordt pas beoordeeld bij het indienen van de offertes. Dit betekent dat bij de doorselectie (naar vier kandidaten) enkel gekeken wordt naar de bureaus met ontwerpcapaciteit. Ondersteunende deskundigheden (technieken, akoestiek, participatie,…) worden niet mee beoordeeld. Het heeft dus geen zin om je kandidaat te stellen met niet-ontwerpende bureaus. Het samenstellen van een multidisciplinair team met partners en onderaannemers gebeurt pas na het ontvangen van het volledige projectdossier en het opmaken van een geïntegreerde offerte.
Contacteer ons
Indien je vragen hebt waarop je het antwoord niet kan vinden, contacteer ons via:
- E-mail : bouwmeester@vlaanderen.be
- Telefoon : +32 2 553 01 11
Bouwmeester Erik Wieërs en zijn team wensen iedereen veel succes bij de kandidaatstelling!