Meesterproef
In het kort
De Meesterproef daagt publieke opdrachtgevers uit om jonge ontwerpers en kunstenaars een kans te geven een eerste overheidsopdracht uit te voeren.
Wat is de Meesterproef?
De Meesterproef is de eerste tool die door de Vlaamse Bouwmeester werd ontwikkeld. Al in 1999 gaf b0b Van Reeth hiermee voor het eerst jonge en beloftevolle ontwerpers een duwtje in de rug. Samen met het Team Vlaams Bouwmeester werken de opdrachtgevers de projectdefinitie uit. De geselecteerde pas afgestudeerden werken onder begeleiding van de Vlaams Bouwmeester en verschillende deskundigen hun voorstellen uit. Na een intensieve werkweek en de goedkeuring van een deskundige jury kunnen de meest innovatieve en frisse oplossingen ook werkelijk uitgevoerd worden. Voor de Bouwmeester is de Meesterproef dan weer een manier om een actueel thema op de agenda te zetten.
Hoe verloopt de Meesterproef
De Meesterproef is het oudste tool van de Vlaamse Bouwmeester. Doorheen de jaren heeft de Meesterproef in verschillende vormen plaatsgevonden. Oorspronkelijk bestond de Meesterproef uit een werkweek en een jury die besliste welke projecten klaar waren om verder uitgewerkt te worden en welke ontwerpers hun project mochten realiseren.
De Meesterproef is er geweest voor architecten, landschapsarchitecten, kunstenaars, enz. Er zijn edities geweest waarin Vlaamse en Nederlandse ontwerpers deelnamen. Er zijn edities geweest met projecten in één stad (Oostende, Genk) en edities met projecten rond een centraal thema (erfgoed, sociale woningbouw).
De rode draad is wel dat de Meersterproef zich richt naar pas afgestudeerde ontwerpers, dat ze na een werkweek hun visie voorstellen en dat er na een evaluatie projecten worden toegekend. Op deze website kan je van de meest recente edities de projecten en het procesverloop nalezen.
Laat je inspireren
De Vlaamse Bouwmeester Erik Wieërs, opdrachtgevers en ontwerpers getuigen over hun ervaringen in de Meesterproef
Deelnemen als ontwerper aan de Meesterproef
De Meesterproef richt zich naar ontwerpers die de laatste jaren zijn afgestudeerd.
Meestal wordt er om de twee jaar een Meesterproef georganiseerd. Via de verschillende onderwijsinstellingen in Vlaanderen wordt er een oproep om zich kandidaat te stellen verspreid maar geïnteresseerde deelnemers. Een selectie van geïnteresseerden wordt uitgenodigd voor de werkweek. Houd ook onze website, nieuwsbrief en sociale media in het oog om op de hoogte te blijven van nieuwe Meesterproeven.
Wil je als opdrachtgever mee een Meesterproef organiseren?
We zijn steeds op zoek naar publieke opdrachtgevers met reeks van kleinere architectuurprojecten op de planning. Als je onze ambitie, om jonge ontwerpers de kans te bieden om een project te realiseren, deelt, neem dan zeker contact met ons op.