Bouwmeester Label
In het kort
Met het Bouwmeester Label wil de Vlaamse Bouwmeester vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk, en zo ongevraagd onderzoek ondersteunen in zijn prille beginfase.
Een stimulans voor ongevraagd ruimtelijk onderzoek
Het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut gaan jaarlijks op zoek naar sterke ruimtelijke concepten en geïntegreerde onderzoeksvragen die een positief maatschappelijk verschil kunnen maken.
Heel wat ruimtelijk onderzoek wordt door ontwerpers en onderzoekers zelf geïnitieerd, vanuit een gefundeerde intuïtie, maar zonder concrete opdrachtgever, budgetten, timing, beleidscontacten… Als Team Vlaams Bouwmeester zijn we er ons ten volle van bewust dat architecten, stedenbouwkundigen en onderzoekers net bij het begin van dergelijke potentieel beleidsrelevante initiatieven een extra steun kunnen gebruiken. Daarom werd in 2013 het Bouwmeester Label in het leven geroepen. Het is geen subsidie of prijs, maar een bescheiden startbudget voor ruimtelijk onderzoek zonder opdrachtgever. Tevens engageren het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut zich om de gekozen projecten mee op de politieke agenda te plaatsen.
Jaarlijkse oproep
Eén keer per jaar lanceert het Team Vlaams Bouwmeester een online oproep aan onderzoekers. Uit alle ingezonden voorstellen worden maximum drie laureaten geselecteerd.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van komende oproepen.
Financiële steun en zichtbaarheid
Elke laureaat krijgt 6.000 euro excl. btw om het onderzoeksvoorstel verder uit te werken tot een dossier dat kan gebruikt worden om een vernieuwend idee ingang te doen vinden bij beleidsmakers en administraties. Elk onderzoekstraject eindigt in een publieksmoment waarop de resultaten gepresenteerd worden. Enkele laureaten krijgen de kans om in samenwerking met het Vlaams architectuurinstituut een tentoonstelling te maken in de wandelgangen van De Singel in Antwerpen.