Regieteam voor leertraject 'Verkavelingswijken in transformatie'
Projectbeschrijving
Context
Verspreid wonen verslindt ruimte, vreet energie en is een belangrijke oorzaak van ons mobiliteitsprobleem. De ‘verkaveling’ kennen we als een typisch product van onze weinig zorgvuldige omgang met de beperkt beschikbare ruimte. Toch zijn er in Vlaanderen heel wat 20ste-eeuwse verkavelingswijken te vinden op locaties die goed ontsloten zijn via openbaar vervoer of die op wandel- en fietsafstand gelegen zijn van een dorps- of stadscentrum, en waar ruimte is voor bijkomende woningen binnen het bestaande bebouwde areaal.
Met dit traject willen we steden en gemeenten gedurende een periode van vier jaar ondersteunen bij de transformatie van dergelijke wijken, en de gedetecteerde leerpunten delen met lokale besturen en intern laten doorwerken in het Departement Omgeving en het Team Vlaams Bouwmeester. Het doel van het traject is om vanuit concrete voorbeeldprojecten inzichten te verwerven en deze toegankelijk te maken.
Naar wie zijn we op zoek?
Het Departement Omgeving en het Team Vlaams Bouwmeester zijn op zoek naar een regieteam, dat samen met de deelnemers (steden en gemeenten) en de opdrachtgever (Departement Omgeving en Team Vlaams Bouwmeester) de opgave scherpstelt, een procesaanpak uitwerkt, de resultaten en inzichten bundelt en rapporteert en een communicatiedocument opmaakt. Het team beschikt over de volgende expertises:
- expertise in project- en procesregie
- expertise in gedelegeerd opdrachtgeverschap
- ervaring met de samenwerking met lokale besturen en andere actoren (uitwerken participatiestrategie)
- de nodige juridische en financiële expertise, kennis van (innovatief) ruimtelijk instrumentarium
- kennis van de verschillende opgaven die spelen op wijkniveau: mobiliteit, open ruimte, water, vernieuwende woonvormen,…
- ervaring met ontwerpend onderzoek op schaal van de wijk
- expertise in het helder en wervend bundelen en communiceren van bekomen inzichten en resultaten
Opdracht
We zoeken een multidisciplinair regieteam dat in de eerste fase (2021) zes weerhouden projecten analyseert en scherpstelt in samenwerking met een groep medewerkers van het Departement Omgeving en het Team Vlaams Bouwmeester. Deze werkgroep wordt versterkt met twee externe experten (een jurist en een financieel expert). De opgave voor de zes verkavelingswijken wordt verder geconcretiseerd en afgebakend. De haalbaarheid van de transformatie wordt onderzocht; de potenties, de te betrekken actoren en de mogelijk in te zetten strategieën, instrumenten en aanpak worden in kaart gebracht.
In de tweede fase (2022 tot medio 2024) krijgen de drie projecten die nood hebben aan verdere ondersteuning én die de grootste kansen bieden op realisatie, een begeleiding op maat. Per project wordt een ontwerpteam aangesteld dat, in samenwerking met het regieteam, de transformatiestrategie verder uitwerkt richting uitvoering door middel van ontwerp, verfijning van in te zetten instrumenten, uitwerking van de financiële en juridische aanpak, het betrekken van actoren en het opstarten van eventuele quick wins. Tijdens deze fase neemt het regieteam tevens de projectregie op van het overkoepelende traject en detecteert en bundelt het de diverse leerpunten in een eindrapport en een inspirerende brochure.
In de derde en laatste fase (najaar 2024) ontsluit en communiceert de werkgroep met ondersteuning van het regieteam de doorheen dit proces opgebouwde kennis en de uitgewerkte instrumenten en methodieken voor lokale overheden en andere actoren. Terzelfdertijd neemt de werkgroep de verworven inzichten en gedetecteerde noden mee en verwerkt deze in concrete projecten en beleidsmatige processen.
Proces en planning
Analysefase
1ste fase: van februari 2021 tot december 2021
in kaart brengen van de haalbaarheid, potenties en mogelijke strategieën voor 6 projecten.
- 8 februari 2021: startvergadering met pitch door de 6 gekozen steden en gemeenten
- Een vijftal workshops gespreid over 2021, incl. terreinbezoek
- Najaar 2021: een breed klankbordmoment als onderdeel van het leertraject
- Eind 2021: afronding analysefase met tussentijds rapport
Uitwerkingsfase
2de fase: van januari 2022 tot juni 2024
- januari - maart 2022: organisatie van breed info- en inspiratiemoment rond de resultaten van de analysefase
- januari - maart 2022: selectie van 3 projecten, opmaak en lancering bestekken voor de 3 ontwerp- en onderzoeksteams (1 per gekozen case)
- april 2022: aanstelling van de ontwerp- en onderzoeksteams en start van de uitwerking
- gedurende deze fase: min. 2 gezamenlijke workshops per jaar met de deelnemende gemeenten (i.s.m. ontwerp- en onderzoeksteams) + 1 maal per jaar een breed klankbordmoment
- juni 2023: tussentijds voortgangsrapport
- juni 2024: verwerking en bundeling van de lessen op basis van de resultaten in eindrapport en brochure
Synthesefase
3de fase: van juni 2024 tot eind 2024
ondersteuning in communicatietraject naar lokale besturen en andere actoren, met een 5-tal toelichtingen van resultaten, inzichten en leerpunten.
Voortraject en brochure
Lees de resultaten van het verkenningstraject (zomer 2019)
Projectgegevens
Projectcode
OAG2008
Officiële naam
Regieteam voor leertraject 'Verkavelingswijken in transformatie'
Dit project maakt deel uit van de projectenbundel Oproep aan geïnteresseerden 2020.
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
- Team Vlaams Bouwmeester
- Departement Omgeving
Locatie bouwplaats
België
Timing project
- Deadline indienen offertes:
- Jury:
Contactpersoon opdrachtgever
Stephanie de Mûelenaere (procesbegeleider Partnerschappen Omgevingskwaliteit - Atriumwerking)
Contactpersoon Team Vlaams Bouwmeester
Jouri De Pelecijn
Gunningswijze
Onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking (OPZB)
Financieel
Ereloon
Domein
Dit project is gerealiseerd via Oproep aan geïnteresseerden. Lees meer info over deze tool.
Laatst nagekeken op: .