Amsterdam - Brakke Grond

Gunning

Coussée & Goris architecten
Download ontwerpvisieHet beeld dat men vandaag ervaart als men het Nesplein betreedt, is samengesteld uit verschillende elementen: caféhuis, een theateringang, kantoren, … Door een nieuwe transparante gevel te plaatsen voor het caféhuis en de hoektoegang is het mogelijk deze elementen te groeperen tot één beeld. De nieuwe gevel strekt zich uit over het gelijkvloers, de eerste verdieping en een stukje van de tweede verdieping. De uitstraling van de Brakke Grond wordt op die manier vormgegeven als een lichtgevende façade die zich een plek verovert op het plein, met mensen gevuld is en voorzien wordt van tal van informatie.
Op het gelijkvloers worden de ramen van het café verlaagd tot op de grond en voorzien van naar buiten openklappende raamdelen. Zo ontstaat voor het café een overdekte gaanderij die als uitloop naar het plein fungeert. Door het openklappen van de ramen naar buiten tegen de metselwerksteunen werken de openingen als doorstroommonden die de relatie naar het plein in de hand werken. Ook in de nieuwe glasgevel worden enkele raamelementen ingebouwd die naar buiten kunnen worden opengezet. Door kleurgebruik geven ze aan de gaanderij een grotere ritmering en werken in de zomer als ze open staan uitnodigend.
Ook op de verdieping worden de raamopeningen in de bestaande gevel verlaagd tot op de vloer. De raamgehelen worden weggenomen en zo ontstaat een loggia op het plein. De loggia zal als uitbreiding van het restaurant bijdragen tot de ambiance op het plein. Boven de loggia loopt de glasgevel nog even door en wordt daar een balustrade voor het terras aan het appartement op de tweede verdieping.
De volledige lengte van de nieuwe gevel wordt voorzien van een lopende lichtband die de aankondigingen van het moment weergeeft. Boven de hoofdingang is de beglazing voorzien om de informatie voor de nabije toekomst weer te geven. Ook aanduidingen van websites en Vlaamse symbolen kunnen een permanente of tijdelijke plaats vinden op de glasfaçade.
De hoofdingang wordt deel van de nieuwe façade en wordt niettegenstaande hij nog steeds in de hoek gesitueerd is, niet langer als een verscholen element ervaren. Hij wordt beklemtoond door een felle kleur en bekroond door een aankondigingenscherm. Het inkomsas wordt buiten het gebouw gelegd waardoor het mogelijk wordt via de gevel van het café het cultuurhuis te betreden. De inkompartij komt hierdoor op het kruispunt
van keuzemogelijkheden te liggen met recht voor zich heel duidelijk de infobalie.
Selectie

Dial-architects

Hans Verstuyft architecten bvba

Lieven Achtergael Architecten

uapS Anne Mie Depuydt & Erik Van Daele
Projectbeschrijving
De Brakke Grond, het Vlaamse cultuurhuis in Amsterdam, beslaat delen van een bouwblok in het centrum van de stad. De versnipperde bouwstructuur maakt het moeilijk om het cultuurhuis een duidelijk herkenbaar „gezicht” te geven. De toegang is bovendien gesitueerd in de hoek van een plein, wat de zichtbaarheid nog bemoeilijkt. Dit gegeven wordt ervaren als een gebrek en vraagt om een oplossing in de vorm van architecturale ingrepen of andere maatregelen. Het doel is de aanwezigheid van het Vlaams cultuurhuis duidelijker te manifesteren, de herkenbaarheid en de uitstraling te vergroten.
Downloads
Projectgegevens
Projectcode
OO0222
Officiële naam
Volledige studieopdracht voor het verbeteren van de herkenbaarheid en de architectonische uitstraling van 'de Brakke Grond' te Amsterdam
Dit project maakt deel uit van de projectenbundel OO02.
Status
Geannuleerd
Opdrachtgever
MVG, Departement AZF, AOGGI, Afdeling Gebouwen
Locatie bouwplaats
Nes 45
1012 KD Amsterdam
Nederland
Timing project
- Selectievergadering:
- Eerste briefing:
- Tweede briefing:
- Gunningscommissie:
- Gunning:
- Realisatie:
Contactpersoon Team Vlaams Bouwmeester
Anne Malliet
Gunningswijze
Prijsvraag voor ontwerpen
Extern jurylid
Niet van toepassing
Financieel
Bouwbudget
Exclusief BTW
Exclusief ereloon
Functie
Europese publicatie
- Datum Europese publicatie:
Publicatie bulletin
- Datum publicatie bulletin:
- Number publication bulletin: 12716
Dit project is gerealiseerd via Open Oproep. Lees meer info over deze tool.
Laatst nagekeken op: .