Roeselare - Ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor de noordelijke stationsomgeving
Projectbeschrijving
In de stationsomgeving van Roeselare zal een en ander bewegen in de komende jaren. Naast Infrabel, die hier een betonwerkplaats heeft met een aflopende milieuvergunning, heeft ook de stad er grond in eigendom. In 2014 werd al een masterplan opgemaakt dat uitspraken doet over de noordelijke stationsomgeving. Anno 2022 zijn de visies gerijpt en worden enkele nieuwe uitgangspunten voor de ontwikkeling van dit gebied vooropgesteld. Een toekomstvisie die hoofdzakelijk inzet op verdichting is niet langer gewenst. De stad wenst te onderzoeken hoe ze haar eigen gronden kan inzetten en tegelijk werk kan maken van een vergroening van deze omgeving in combinatie met een trage verbindingsweg richting de deelgemeente Beveren. De stad wenst de site uit te bouwen tot een verweven ontmoetingsgebied in het verlengde van de jeugdsite Trax en in relatie tot de huidige woonontwikkelingen.
Het stadsbestuur wenst ontwerpend onderzoek in te zetten om te komen tot een voorkeurscenario voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling van de noordelijke stationsomgeving. Doel is het bestuur een leidraad aan te reiken om de ontwikkelingsvraag te sturen naar een ruimtelijk kwalitatieve en maatschappelijk correcte invulling. Daarnaast verwacht de stad een advies over mogelijke financiële hefbomen die ook een groenontwikkeling op de gronden van de private partners mogelijk zouden maken. De last van een groenontwikkeling mag niet enkel afgewenteld worden op ‘de Prairie’, het gedeelte dat de stad in eigendom heeft. Het ontwerpteam moet dus niet alleen aandacht hebben voor de stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit, maar ook voor de haalbaarheid. De opdrachtgever verwacht advies over de fasering en timing, inbreng van gronden en te verwachten meerwaarde, het eventuele opzetten van grondcoalities, de organisatie van het juridisch kader, projectorganisatie, mogelijke samenwerkingsverbanden, richtlijnen voor kwaliteitsbewaking.
De stad beschouwt de eigen gronden en bij uitbreiding de noordelijke stationsomgeving als een strategische locatie om in te investeren als motor voor een ruimtelijke transitie. Hoe kunnen vernieuwende woonvormen of typologieën samengaan met de realisatie van een ‘spoorpark’? De ruimtelijke ontwikkelingsvisie die uit deze opdracht voortkomt, wil de stad dan ook omzetten in concrete projecten en beleidsmatige ingrepen die kunnen bijdragen tot een aangename leefomgeving. Het eindresultaat is een wervend beeld en een globaal ontwikkelingsperspectief, inclusief de nodige richtlijnen om de globale visie ruimtelijk te concretiseren. Op deze manier vormt het masterplan een operationeel toetsingskader voor toekomstige projecten. Het masterplan heeft tot doel de krijtlijnen uit te zetten voor de noordelijke stationsomgeving, waarbinnen ruimte is voor groei op lange termijn, en maakt het tegelijk mogelijk om acties te ondernemen op korte termijn. De groei moet immers versterkend werken en de leefbaarheid van het centrum verhogen.
Gekoppeld aan het geactualiseerde masterplan wordt voor de deelzone ‘de Prairie’ een inrichtingsstudie opgemaakt. Deze site is eigendom van de stad en heeft een ontwikkelbare oppervlakte van ca. 2,2 ha. Het is een belangrijke scharnierlocatie tussen de noordelijke stationsomgeving en de deelgemeente Beveren. De inrichtingsstudie voor dit gebied moet een strategie voorstellen waarmee de opdrachtgever onmiddellijk van start kan gaan en slaat dus de brug tussen visie en realisatie.
De opdrachtgever zoekt een ontwerpteam met kennis van en ervaring in landschapsarchitectuur, architectuur, stedenbouw en het juridisch instrumentarium.
Het Team Vlaamse Bouwmeester begeleidt het hele project en zal deel uitmaken van het adviescomité voor de gunning van de opdracht.
De Oproep aan geïnteresseerden heeft als doel om een lijst van geïnteresseerde ontwerpteams samen te stellen. Deze lijst zal de opdrachtgever in staat stellen om een keuze te maken van aan te schrijven ontwerpteams. Aan de aanmelding zijn geen rechten of plichten verbonden, noch voor de indiener, noch voor de opdrachtgever. De aanmeldingen zijn louter voor intern gebruik bij de opdrachtgever en het Team Vlaams Bouwmeester. De aanmeldingen zullen nergens bekendgemaakt worden.
Projectgegevens
Projectcode
OAG2215
Officiële naam
Ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor de noordelijke stationsomgeving in Roeselare
Dit project maakt deel uit van de projectenbundel Oproep aan geïnteresseerden 2022.
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
Stadsbestuur Roeselare
Locatie bouwplaats
Spoorweglaan
8800 Roeselare
België
Timing project
- Eerste briefing:
- Deadline indienen offertes:
- Jury:
Contactpersoon opdrachtgever
Korneel Morlion
Contactpersoon Team Vlaams Bouwmeester
Hedwig Truyts
Gunningswijze
Onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking (OPZB)
Financieel
Ereloon
Vergoeding offertes
Type opdracht
Domein
Dit project is gerealiseerd via Oproep aan geïnteresseerden. Lees meer info over deze tool.
Laatst nagekeken op: .