Temse - Modulaire gezinswoningen
Gunning
Maika Garnica en Willem Coenen (Laureaten kunst)
Download ontwerpvisieStijn Baets (Laureaat architectuur)
Download ontwerpvisieOp een prachtig terrein aan de Bettehemstraat, dat afdaalt naar de Durme, wil Woonanker Waas vijftien woningen realiseren met één, twee of drie slaapkamers. Daarbij wordt de ambitie geformuleerd om toekomstgericht te bouwen en flexibiliteit en aanpasbaarheid van woningen te onderzoeken. Floortje van Sandick en Dido Woelders vormden een team en ontwikkelden een eenvoudig type van twee of drie woonsten onder één kap. De sobere houten constructies laten ze met veel gevoel voor het landschap over het terrein uitwaaieren. Laurent Vanhaverbeke schikt drie compacte volumes dicht bijeen. De clusters van duplexwoningen zijn met vlonders verbonden en lijken te zweven op het maaiveld. Stijn Baets combineert op een zeer overtuigende manier verschillende types woningen tot drie eenvoudige volumes. Die omsluiten een woonerf en richten zich aan de andere zijde, zonder private tuinen, direct naar het landschap. De drie ontwerpers onderzoeken ook de vraag naar flexibiliteit en aanpasbaarheid. Hun diverse voorstellen gaan van het flexibel toewijzen van slaapkamers tussen aanpalende woningen, bij Floortje, over collectieve kernen waarin kamers kunnen uitgebouwd en toegeëigend, bij Laurent, tot een modulaire bouwwijze waarbij duplexruimten kunnen worden dichtgelegd voor extra slaapkamers, maar ook gestapelde woningen kunnen gekoppeld worden tot kangoeroe- of co-woningen, bij Stijn. Een bijzonder boeiend onderzoek dat natuurlijk ook op grenzen stuit, die verband houden met de kost en complexiteit van bouwen vandaag.
De kunstenaars Maika Garnica en Willem Coenen willen het omgevingsgeluid in een parabolische, in de aarde gevormde schelp versterken voor de voorbijganger. Pierre Coric onderzoekt de interactie tussen mens en natuur en maakt een bomenalfabet met eiken-, appel-, peren- en kersenbomen, om een zin in het landschap te schrijven. Tom Volkaert monteert op een speelse manier zijn epoxy sculptuur op een veer, als een ‘wipkip’ voor de kinderen. De huisvestingsmaatschappij kiest voor de parabolische luisterschelp en zal met de gemeente Temse in overleg treden om het bomenalfabet te realiseren in uitbreiding van de bestaande Durmetuin.
Selectie
Dido Woelders (i.s.m. Floortje Van Sandick) (kunst)
Download ontwerpvisieFloortje van Sandick (i.s.m. Dido Woelders) (architectuur)
Download ontwerpvisieLaurent Vanhaverbeke (architectuur)
Download ontwerpvisiePierre Coric (kunst)
Download ontwerpvisieTom Volkaert (kunst)
Download ontwerpvisieProjectbeschrijving
Met dit project wil WoonAnker Waas alternatieve woonvormen aanbieden, voornamelijk voor kleine gezinnen: alleenstaanden of twee personen. Belangrijke uitdagingen zijn het ontwerpen van de open ruimte en het ontwerpend onderzoek naar woningen die mee kunnen evolueren met de gezinsgrootte.
De gronden zijn eigendom van WoonAnker Waas en in het huidig sociaal woonbeleidsconvenant zijn zeventien eenheden gekoppeld aan deze locatie. Door de voormalige eigenaar werd reeds een klassiek verkavelingsontwerp ingediend voor de bouw van een vijftiental woningen. De ambities van WoonAnker Waas liggen echter hoger. Het ontwerpend onderzoek naar de inplanting, organisatie, typologie en schakeling van de woningen, en het ontwerp van de gemeenschappelijke voorzieningen zullen bepalen hoeveel woningen precies op de site kunnen worden gebouwd. Uitgaande van een densiteit van dertig woningen per hectare, zou dit neerkomen op een twintigtal wooneenheden. De woningen moeten, anders dan een klassieke studio of appartement, een interessante relatie hebben tot zowel hun private als de gemeenschappelijke buitenruimte. WoonAnker Waas legt de nadruk op efficiënt ontwerpen op het vlak van bewoonbare oppervlakte, compactheid, onderhoud, energie, en de mogelijkheid tot collectieve technische installaties. Er wordt gedacht aan aanpasbaar bouwen en intelligente structuren die op korte en lange termijn kunnen evolueren naargelang van de noden van de bewoners en de sociale huisvestingsmaatschappij, mét aandacht voor de circulariteit van bouwcomponenten.
Kunst in opdracht maakt deel uit van het denk- en ontwerpproces van dit project.
Een kunstwerk kan de culturele en maatschappelijke context van het project versterken. Het Platform Kunst in Opdracht van het departement Cultuur, Jeugd en Media selecteert en begeleidt de kunstenaar(s).
Projectgegevens
Projectcode
MP1903
Officiële naam
Bouwen van kleine modulaire gezinswoningen in Tielrode
Dit project maakt deel uit van de projectenbundel Meesterproef 2019 Sociaal Wonen - projectomschrijvingen.
Status
In uitvoering
Locatie bouwplaats
Bettehemstraat 54
9140 Temse
België
Contactpersoon opdrachtgever
Etienne Audenaert
Contactpersoon Team Vlaams Bouwmeester
Christa Dewachter
Gunningswijze
Onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking (OPZB)
Financieel
Ereloon
Vergoeding offertes
5000 euro (excl. btw) per ontwerper
Functie
Domein
Dit project is gerealiseerd via Meesterproef. Lees meer info over deze tool.
Laatst nagekeken op: .