Beersel - Appartementen Willemskouter

Gunning

Thomas Huber (laureaat architectuur)
Download ontwerpvisieOp de Willemskouter in Beersel eindigt de sociale woonwijk die dateert van begin jaren tachtig vandaag op een rijtje van twaalf gestapelde woningen. Dat latje beneemt het zicht op het achterliggende cultuurhistorische ‘Land van Teirlinck’. Dat gebrek aan contact met het landschap wil men tegelijk met de woningkwaliteit verbeteren, waarbij Woonpunt Zennevallei de keuze tussen renovatie of sloop en vervanging aan de ontwerpers overliet. Beide ontwerpvoorstellen toonden aan dat interessantere woningtypes mogelijk zijn indien de onderliggende rij garages in het woonvolume worden opgenomen. Anton Parys, Hellen Van de Vloet en Rosa Fens werkten samen een concept uit dat gedeeltelijke sloop combineert met een nieuw bouwvolume. De garages maken hier plaats voor fraaie 3/4 type duplexwoningen met een prachtig uitzicht op het landschap. Thomas maakt door gedeeltelijke sloop een prachtig publiek terras met uitzicht over het landschap. Het voorstel met goed ingerichte appartementen en bijzondere ‘garagewoningen’, overtuigde. Loes Decruynaere diende geen ontwerp in. Beide ontwerpen tonen de mogelijkheid aan van een kwalitatieve renovatie en dat werpt de vraag op om misschien toch het volledige rijtje woningen te renoveren en op een andere wijze het landschap door een pad en een verwijlplek dichter bij de bewoners te brengen.
Volgende ontwerpers dienden een offerte in:
- Loes Decruynaere
- Anton Parys - Helen Van de Vloet - Rosa Fens
- Thomas Huber
Selectie

Anton Parys, Hellen Van de Vloet en Rosa Fens
Download ontwerpvisieProjectbeschrijving
Met dit project wil Woonpunt Zennevallei een nieuwe uitstraling geven aan de woonwijk Willemskouter en de relatie met het achterliggende landschap versterken. Deze opgave vraagt ook aandacht voor het behalen van het noodzakelijke wooncomfort en het herdefiniëren van de aansluiting met de rest van de wijk. De ontwerpopdracht behelst de afweging tussen renovatie en vervangingsbouw, met voorkeur voor renovatie.
Voorwerp van de opdracht zijn twaalf geschakelde sociale huurwoningen, gelegen achteraan op het terrein, aan de grens met het cultuurhistorisch landschap Land van Teirlinck. Zowel de aansluiting op dit landschap als de leefkwaliteit van de woningen, die dateren van 1981, zijn voor verbetering vatbaar. Een eerste vraagstuk is de keuze tussen (gedeeltelijke) renovatie, (gedeeltelijke) sloop en vervanging. De studie mag rekening houden met een eventueel lager aantal wooneenheden als uitkomst. Het doel zou moeten zijn om de visuele relatie met het achterliggende landschap te herstellen. In geval van vervangingsbouw mag de inplanting van het gebouw naar voren geschoven worden ten opzichte van de huidige positie.
Indien noch renovatie, noch vervangingsbouw haalbare en betaalbare keuzes blijken, kan eventueel een uitdoofscenario van de huidige situatie tot de opdracht behoren.
Woonpunt Zennevallei is ook eigenaar van het achterliggende perceel. Dit biedt mogelijk opportuniteiten om de overgang tussen woningbouw en open landschap beter af te werken. De ontwerpopdracht omvat expliciet ook de ontharding in de achterliggende zone en een meer doordachte organisatie van de gemeenschappelijke functies (verkeersafwikkeling, parkeeroplossingen, fietsenstalling,…). Voor sommige van deze functies komt het achterliggende perceel mogelijk wel in aanmerking omdat het beter combineerbaar is in de overgangszone naar het open landschap. Daar vindt het woonproject aansluiting bij een cultuurhistorisch landschap, bestaande uit landbouw en natuur, dat aansluit bij Hallerbos en Molenbeek.
Doordat Woonpunt Zennevallei eigenaar is van de omliggende percelen, mag er ook rekening gehouden worden met het verleggen van het achterliggende speelplein binnen de wettelijke contouren van het gewestplan. Een betere aantakking op het bestaande netwerk van voetwegen binnen dat open landschap, kan een troef zijn binnen de transformatie.
De geplande transformatie moet de hele wijk meer ruimte en zicht geven op de omgeving en op het achterliggende landschap. Dit vraagt een visie op het gebruik en de inrichting van de publieke ruimte.
Begeleiders:
- Benjamin Eggermont - HDSPV (peter)
- Pieter Walraet - externe deskundige
Projectgegevens
Projectcode
MP1902
Officiële naam
Renovatie of vervangingsbouw appartementen Willemskouter in Beersel
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
Woonpunt Zennevallei
Locatie bouwplaats
Willemskouter 28
1650 Beersel
België
Contactpersoon Team Vlaams Bouwmeester
Anne Malliet
Gunningswijze
Onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking (OPZB)
Financieel
Ereloon
Vergoeding offertes
5000 euro (excl. btw) per ontwerper
Functie
Domein
Dit project is gerealiseerd via Meesterproef. Lees meer info over deze tool.
Laatst nagekeken op: .