Ontwerpteams voor Pilootprojecten Productief Landschap aangesteld

De Pilootprojecten Productief Landschap gaan op zoek naar de combinatie van vernieuwende agrarische bedrijfsvoering met een kwalitatieve meerwaarde voor landschap en samenleving.

Na de selectie van de vijf Pilootprojecten werd op 9 september 2015 een call gelanceerd naar ontwerpteams voor de concrete uitwerking van deze Pilootprojecten. In totaal stelden zich 48 unieke multidisciplinaire teams kandidaat voor één of meer van de vijf Pilootprojecten. Voor elk van de Pilootprojecten selecteerde een commissie bestaande uit stuurgroepleden, de initiatiefnemer en de projectregisseur telkens één team uit de vier offertes per project.  

De geselecteerde ontwerpteams zijn:

  • PPPL1 - Noorderwijk - De Kijfelaar: UR architects ism Coopburo, Stebo-wonen en Monnikenlab
  • PPPL2 - Roeselare - Professionele stadslandbouw, dakserre Inagro/REO: META Architectuurbureau, Van Bergen Kolpa Architecten, Smiemans, Tractebel Engineering (Technum), Wageningen UR Glastuinbouw.
    Bijzonder is dat dit ontwerpteam geselecteerd werd via een ontwerpwedstrijd met vier teams die elk een grondig voorstel uitwerkten tegen vergoeding. Het team onder leiding van META architectuurbureau overtuigde met een sterk ontwerp waarbij architectuur en serretechniek hand in hand gaan. Dit team neemt nu de verdere concretisering en uitwerking van het project tot en met de begeleiding van de bouwwerken op zich.
  • PPPL3 - Maasmechelen – Stadslandbouw: Circular Landscapes en import.export architecture ism Wageningen UR en SBB
  • PPPL4 - Oostende - Landbouwpark Tuinen van Stene: Tractebel Engineering (Technum) ism ADR/Descombes, Maat-ontwerpers, Jan-Willem Van der Schans (Wageningen UR)
  • PPPL5 - Herk-De-Stad - Hoeve De Waterkant: LINT en Ziegler-Branderhorst ism Wageningen UR

Pilootprojecten Productief Landschap is een samenwerking tussen de Vlaamse minister van Omgeving, het Team Vlaams Bouwmeester, het Departement Landbouw en Visserij, Ruimte Vlaanderen en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO).