De opstand van Eva Joeri De Bruyn over de ambities van IABR–2018+2020 in A+273

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is dit jaar ambitieuzer dan ooit: twee tentoonstellingen (in Rotterdam en Brussel), drie curatoren (Leo Van Broeck, Floris Alkemade en Joachim Declerck), twee edities (2018 en 2020). Ze staat volledig in het teken van de klimaat-akkoorden en de Sustainable Development Goals (sdg) van de Verenigde Naties. Hoe kunnen we onze leefwereld klaarmaken voor de grote mondiale transities op het vlak van klimaat, water, energie, mobiliteit en economie?

De dubbeleditie presenteert zich als een ‘werk-biënnale’ en belooft resultaten in 2020. Het is dus nog niet het moment om de balans op te maken. Van belang is wel te begrijpen wat er op het spel staat. Joeri De Bruyn omschrijft in een aantal punten wat volgens hem de belangrijkste of meest vernieuwende gedachten zijn van deze editie. Wat is de betekenis van de zee aan projecten en praktijken die aan bod komen? Waar liggen de ambities? Welke vernieuwende aanpak of methode stelt de biënnale voor?

Alles draait uiteindelijk om het gebruik van ruimte. En dat zet onze sector in een nieuw daglicht. Waren we de tanden waarmee de mens de natuur opeet, dan blijken we nu de sleutels van een duurzame toekomst in handen te hebben.Leo Van Broek