Pilootprojecten
In het kort
De Pilootprojecten koppelen beleidsvoorbereidend ontwerpend onderzoek aan de realisatie van grensverleggende voorbeeldprojecten.
Waarom Pilootprojecten?
Het Team Vlaams Bouwmeester is bijzonder geïnteresseerd in sectoren die op basis van recente inzichten, onderzoek en gestelde ambities voor een enorme infrastructurele uitdaging staan. Deze beleidsvraagstukken en –antwoorden zullen immers een verregaande impact hebben op de ontwikkeling van de regionale en stedelijke omgeving. Bovendien kunnen ze aanleiding geven tot interessante typologische ontwikkelingen en inspirerende voorbeeldprojecten.
Verloop van Pilootprojecten
Voor elk van de Pilootprojecten worden specifieke allianties aangegaan met de betrokken en relevante partners. Ontwerpend onderzoek vertaalt de beleidsambities naar ruimtelijke en architecturale concepten. Dit ontwerpend onderzoek vormt de uitgangspunten voor de realisatie van voorbeeldprojecten. Daarnaast wordt een brede communicatie gevoerd over het leertraject via symposia en publicaties, en wordt met de betrokken partners een vervolgtraject voorzien om regelgeving en instrumenten op elkaar af te stemmen en op elk bestuursniveau te optimaliseren.
De verschillende Pilootprojecten
Pilootprojecten worden steeds opgezet rond actuele en urgente thema’s.
Onzichtbare Zorg
De pilootprojecten Onzichtbare Zorg spelen de in op de vergrijzing en de behoefte aan nieuwe modellen en bijhorende infrastructuur voor zorgverlening.
Collectief Wonen
De Pilootprojecten Collectief Wonen ontwikkelen scenario’s en methodieken voor een nodige trendbreuk in de woningproductie, in het licht van een stijgende nood aan woningen binnen een beperkt beschikbare ruimte.
Productief Landschap
Bij de Pilootprojecten Productief Landschap zien we landbouw als cruciale ruimtebeheerder en koppelen we uitdagingen inzake voedselproductie aan waterbeheer, natuurbehoud, energie-delen en andere maatschappelijke vraagstukken.
Kunst in Opdracht
Met de Pilootprojecten Kunst in Opdracht, opgevat rond het thema ‘Meer dan object’, worden de grenzen van de traditionele kunstopdrachtenpraktijk afgetast om de diversiteit van de hedendaagse artistieke productie ten volle aan bod te laten komen.
Studenten Maken Stad
Met de Pilootprojecten Studenten Maken Stad willen we aantonen dat studentenhuisvesting van de toekomst vooreerst een motor voor stedelijke buurtontwikkeling is.
Terug in Omloop
Binnen Pilootprojecten Terug in Omloop zal onderzocht worden hoe onderbenutte bedrijventerreinen een nieuwe betekenis kunnen krijgen binnen een ruimtelijke, stedelijke en maatschappelijke ontwikkeling in Vlaanderen.
Verkavelingswijken
De Pilootprojecten Verkavelingswijken willen strategieën ontwikkelen om goed gelegen verkavelingen kwaliteitsvol te verdichten, om de leef- en omgevingskwaliteit te verhogen en en om een integrale verduurzaming te realiseren.
Leefbuurten
De Pilootprojecten Leefbuurten zetten in op een kwaliteitsvolle herinrichting van de publieke ruimte in woonbuurten. De groeiende vraag naar een gezonde groene leefomgeving en de klimaatverandering zijn hier de maatschappelijke uitdagingen.
Klimaatwijken
Met de Pilootprojecten Klimaatwijken willen we de energietransitie en de kwaliteitsvolle verdichting van het woonweefsel vertalen in concrete, collectieve renovatie- en vernieuwingsprojecten op bouwblok- of wijkniveau.