Vitrine-expo ‘Dorpelijk wonen’
24 masterstudenten onderzoeken een case in Sint-Agatha-Rode
vr 20 december 2024 – wo 12 februari 2025
Vanaf 20 december zijn in de vitrines van het Atelier Bouwmeester de resultaten te zien van een master studio ontwerpend onderzoek die de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent wijdde aan het thema ‘dorpelijk wonen’. 24 studenten bogen zich over een specifieke case in het dorpje Sint-Agatha-Rode.
De geleidelijke transformatie van dorpen van voornamelijk agrarische naar overwegend residentiële habitats, vaak voor inwoners die elders werken, heeft deze fragiele omgevingen onder druk gezet. Vaak kwam hun ontwikkeling klem te zitten tussen versnippering door verkavelingen enerzijds en verdichting door ‘’appartementisering’’ anderzijds.
De urgentie van deze kwestie werd naar voren gebracht door de Vlaamse Bouwmeester in zijn focus op ‘dorpelijkheid’ en ‘dorpelijk wonen’, en via publicaties zoals de Toolbox Dorpse Architectuur en, meest recent, het nummer van het architectuurtijdschrift Oase over Project Village.
Begin februari 2024 lanceerde het Team Vlaams Bouwmeester een oproep naar concrete kernversterkende projecten in goed gelegen dorpskernen, om ontwerpend onderzoek naar alternatieve woningtypes te laten uitvoeren. Vier ontwerpteams gingen vervolgens aan de slag met acht dorpse sites.
De master studio van Dirk De Meyer en Eef Boeckx aan de UGent pikte een niet weerhouden case uit de call op en onderzocht de afgelopen drie maanden hoe een zekere mate van verdichting tegemoet kan komen aan de wens om de kwaliteiten te behouden die geassocieerd worden met het idee van het dorp, en tegelijkertijd de identiteit ervan te versterken.
De studio deed dit aan de hand van een site in Sint-Agatha-Rode, een klein dorp in Vlaams-Brabant dat sinds 1979 een beschermd landschap is. De studenten concentreerden zich op een specifieke en centrale site, plaatselijk ‘’de mottige parking’’ genoemd. De focus lag op hoe een hedendaags programma (een combinatie van woningen, kleine lokale infrastructuur en openbare ruimte) en hedendaagse architectuur kunnen ingepast worden in een fragiele en betekenisvolle omgeving –- dit zowel in historisch, sociaal als materieel opzicht.
Deze kleine tentoonstelling toont het werk van de 24 studenten die deelnamen aan de studio.
De vitrine-expo is doorlopend te zien in de Ravensteingalerij.
Julie Casteleyn & Amélie Dumont / Reinhart Beeckman & Frits Hautekeete / Eléa Ladrouz & Eline Tanghe / Aslinur Cakal / Pedro Pablo Perea Ramos & Victoria Singleton & Julie Verschuere / Dana Akylbayeva & Sander Reyniers / Hannes De Jaeger & Oliver Mannaerts / Axelle De Borger & Mila Letombe / Felix Eliat-Eliat & Lydéric Lahccen / Mohammad Alzomorli & Jona Dobbelaere / Nicolas De Clercq & Lore Delaet / Tjorven Carpentier & Josephine Dejonghe