Bouwmeester Scan Diksmuide

Situering van de gemeente

De gemeente Diksmuide ligt in de Westhoek. Honderd jaar geleden werd het gebied volledig verwoest door de Groote Oorlog. De vlakte wordt vandaag vooral beheerst door landbouw. Prominente stedelijke gebieden rond Diksmuide zijn Veurne, Nieuwpoort, Oostende, Torhout, Roeselare en Ieper.

Uit een analyse van alle verplaatsingsstromen binnen de Westhoek blijkt dat Diksmuide naast Ieper/Poperinge en Veurne/Westkust als belangrijke attractiepool fungeert. De invloedssfeer blijft echter beperkt tot de omliggende gemeenten. De interactie met de andere knopen is laag. Buiten de Westhoek, is er vooral een duidelijke link met Brugge (Traject et al., 2018).

In Diksmuide gaan de polders (noordwesten) over in de zandleemstreek (zuidoosten). De gemeente wordt niet doorsneden door een autosnelweg, o.a. hierdoor is er een groot stiltegebied rond Lampernisse.

Diksmuide bestaat sinds 1977 uit 14 deelgemeentes.

De structuur uit 1777 (Ferraris) is nog steeds zichtbaar :  zeer grote percelen polder ten westen van de IJzer en kleinere percelen met duurdere landbouwgrond ten oosten.

Bouwmeester Scan Diksmuide Stadsbestuur Diksmuide

De stad Diksmuide is 149,4 km² groot en telde 16.739 inwoners in 2018.

Ontwerpteam

PTArchitecten, Traject, Adviesbureau Ph7

Eindrapport

Lees het eindrapportCover eindrapport Bouwmeester Scan Diksmuide