Bouwmeester Scan Zele Bouwmeester Scan Zele

Bouwmeester Scan Zele

Situering van de gemeente

Zele is gelegen in het oosten van de provincie Oost-Vlaanderen en kent 5 buren waarvan twee ste-den, Lokeren en Dendermonde, en drie gemeenten, Waasmunster, Hamme, en Berlare, allen gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen. Het centrum van Zele ligt op iets meer dan 5 km van het centrum van Lokeren.
De zuidelijke grens van Zele wordt gevormd door de rivier de Schelde, waarvan de zijrivier de Durme eveneens een deel van de noordelijke grens van de gemeente bepaalt. De noordwestelijke grens van de gemeente valt samen met snelweg E17. Ten zuidwesten van de gemeente vormt een oude Scheldemeander de grens tussen Zele en Berlare. Verder flankeert de N47 van Lokeren naar Dendermonde het kerngebied van Zele aan de oostkant, en de Keltenlaan of N445 ( ver-bindingsweg met Gent) de kern aan de zuidkant.

Ook de spoorlijn Lokeren - Dendermonde doorkruist de gemeente. Deze spoorweg zorgt voor een duidelijke scheiding in het bebouwd weefsel een woon-gebied aan de ene zijde en industriegebied van haast gelijke omvang aan de andere zijde.

Zele heeft een interessant ruimtelijk opzet, waarin een rijk omliggend langschap een compacte kern omsluit. Het woongebied is opvallend dens en compact en draagt een hoge mate van stedelijkheid in zich. Dit karakter is gestoeld op een arbeidersverleden, waarin Zele gespecialiseerd was in jutenijverheid. Daarnaast leeft op een aantal plekken een gevoel van 'achterstand'. Ook zijn er getto's herkenbaar. Het samengaan van stedelijkheid en dorpsheid is op vele plekken 'spannend' en ruimtelijk interessant. Het helt echter op heel wat plekken over naar 'te': te dicht, te schraal, te sleets, ... Want het verstedelijkte dorp Zele is niet gespaard van stedelijke problematieken.

Bouwmeester Scan Zele Gemeentebestuur Zele

De gemeente Zele is 33,28 km² groot en telde 21.349 inwoners in 2022.

ontwerpteam

Blauwdruk Stedenbouw, Lama landscape architects, Palmbout Urban Landscapes, TML

Eindrapport

Lees het eindrapportCover Bouwmeester Scan Zele