Maaseik - Masterplan Maaseik
Realisatie
Selectie
Atelier Zeinstra Van Der Pol bv, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten
Download ontwerpvisieStijlgroep landschap en stedelijke ruimte bv
Studio Paola Viganò
Topotronic, URA - Yves Malysse Kiki Verbeeck
Download ontwerpvisieProjectbeschrijving
De stad Maaseik wil een masterplan opmaken voor de ontwikkeling en landschappelijke integratie van een nieuw stadsdeel dat de schakel vormt tussen het historische centrum van Maaseik en de toeristischrecreatieve ontwikkelingen langsheen de Maas, ter hoogte van Heerenlaak. Het gebied ligt tussen de Maas en N78 en strekt zich grosso modo uit vanaf het voormalige douanekantoor ter hoogte van de Maasbrug tot aan het kerkhof van Aldeneik. De unieke ligging in de landschappelijk waardevolle Maasvallei, doch aansluitend bij het centrum (open en stedelijk), de interactie met lopende projecten en/of studies in de directe omgeving en de betrokkenheid van verschillende bestuursniveaus bepalen de complexiteit van de opdracht.
Het stadsbestuur heeft de ambitie om met het masterplan een ruimtelijk samenhangend kader aan te reiken dat de basis vormt voor concrete stedelijke én landschappelijke projecten. Dit ruimtelijk kader is de vertaling van een weldoordachte visie op de rol die dit gebied zal spelen, zowel bij de ontwikkeling van het kleinstedelijk gebied Maaseik als bij de herwaardering van de Maasvallei. De relatie met de omliggende toeristisch-recreatieve structuur is cruciaal. Creatieve en visueel uitgewerkte voorstellen omtrent mobiliteit, waterbeheer, architecturale invulling van specifieke stedelijke functies, beeldkwaliteit, herwaardering historisch erfgoed, inrichting publieke ruimte onderbouwen deze visie en geven gestalte aan dit ruimtelijk kader.
Het programma voor de invulling van het gebied is enerzijds gebaseerd op bestaande beleidsuitspraken, waarbij ondermeer de inrichting als stedelijk woongebied (afbakening kleinstedelijk gebied Maaseik door de provincie Limburg), de aantakking op het hoofdwegennet (categorisering ruimtelijk structuurplan Vlaanderen) en de inplanting en bouw van een nieuwe brug (inclusief de technische randvoorwaarden ter zake) in belangrijke mate de gewenste ordening zullen bepalen. De stad wil een eigentijdse invulling geven aan het begrip stedelijk wonen waarbij ruimte voor ontmoeting tussen jong en oud en kleinschalige infrastructuur voor vrije tijdsbesteding structuurbepalend zijn voor de inrichting.
De aanleg van een stadspark kan de motor vormen voor allerlei nevenfuncties zoals bijvoorbeeld een academie voor beeldende kunsten, speeltuin, horeca-faciliteiten, buurtlokalen, enzomeer die het nieuwe
leefbare en dynamische stadsdeel herkenbaar positioneren langsheen de Maas.
Het masterplan bepaalt ook mee de strategie om tot concrete realisatie te komen. Het geeft aan op welke plekken vanuit strategisch oogpunt prioritair ingezet wordt om de basis te realiseren voor een leefbare en kwalitatieve ontwikkeling op maat van de stad Maaseik. Het masterplan geeft eveneens aan welke acties, welke samenwerkingsverbanden tussen betrokken actoren, welke fasering, enzomeer nodig zijn voor de effectieve realisatie van de in het masterplan voorgestelde projecten.
Downloads
Projectgegevens
Projectcode
OO1208
Officiële naam
Volledige studieopdracht voor de opmaak van een masterplan “Stad aan de Maas” te Maaseik.
Dit project maakt deel uit van de projectenbundel OO12.
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Stadsbestuur Maaseik
Locatie bouwplaats
3680 Maaseik
België
Tussen Aldeneik en Heppeneert
Timing project
- Selectievergadering:
- Eerste briefing:
- Tweede briefing:
- Deadline indienen offertes:
- Gunningscommissie:
- Gunning:
- Toewijzing ontwerpers:
- Toewijzing uitvoerders:
- Realisatie:
Contactpersoon opdrachtgever
Graux Peter
Gunningswijze
prijsvraag voor ontwerpen met gunning via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.
Extern jurylid
Jan Schreurs
Type opdracht
Domein
Europese publicatie
- Datum Europese publicatie:
- Nummer Europese publicatie: 133-142820
Publicatie bulletin
- Datum publicatie bulletin:
- Number publication bulletin: 9486
Dit project is gerealiseerd via Open Oproep. Lees meer info over deze tool.
Laatst nagekeken op: .