Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten ontwerpen nieuw VRT-gebouw

De VRT heeft gekozen voor de Tijdelijke Vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen. Tegen eind 2021 zullen de VRT-medewerkers en –studio’s verhuizen naar de nieuwbouw. Dat nieuwe gebouw zal niet enkel als omroepcentrum fungeren maar wil zich profileren als een cultureel- en ontmoetingscentrum in Vlaanderen en Brussel.

De Raad van Bestuur en de directie van de VRT kozen in 2013 voor het realiseren van een nieuwbouwproject voor de kantoren aan de Reyerslaan.

Met de keuze van het architectenteam zal in de loop van 2018 gestart worden met de bouw van het nieuwe gebouw.

“De VRT wil in de toekomst een open en transparante organisatie blijven. Dat moet zich ook vertalen in onze huisvesting. De maatschappelijke relevantie van de VRT begint met het bereiken van alle Vlamingen. Iedereen moet zich welkom voelen in het nieuwe VRT-gebouw.” 
Luc Van den Brande, voorzitter Raad van Bestuur VRT


“De VRT wil haar voorbeeldfunctie ter harte nemen en een gezond, duurzaam en optimaal toegankelijk gebouw neerzetten, voor zowel gebruiker, als omgeving en het milieu. De nieuwbouw moet karaktervol en inspirerend zijn, het moet bruisen van energie en de creativiteit van alle collega’s stimuleren.” 
Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurderVRT


"Robbrecht en Daem ontwierpen samen met Dierendonckblancke een gebouw met een uitgesproken publiek karakter, een geslaagde aanzet voor een bruisende stadswijk aan de Reyerslaan.” 
Stefan Devoldere, wnd. Vlaams Bouwmeester

Architectuurwedstrijd

Niet minder dan 66 nationale en internationale ontwerpteams stelden zich vorig jaar kandidaat voor de Open Oproep 2801 van de Vlaams Bouwmeester. Vijf kandidaten werden gekozen om een ontwerp te maken voor de nieuwbouw van de VRT:

  • Office for Metropolitan Architecture OMA, Rotterdam
  • Christian Kerez Zürich AG, Zürich
  • Tijdelijke Vereniging OFFICE Kersten Geers David Van Severen – KCAP
  • Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group
  • Tijdelijke Vereniging architecten de vylder vinck taillieu - evr - doorzon - denis dujardin

Uit deze vijf kandidaten werd vandaag het geselecteerde ontwerpteam gekozen: Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem architecten - Dierendonckblancke architecten - Arup UK - VK group

Uit het juryverslag

De jury koos voor het ontwerpteam Robbrecht en Daem - Dierendonckblancke – Arup UK – VK group omdat:

“zij durven vernieuwende concepten voor te stellen zonder de betrouwbaarheid van de basisvoorzieningen daardoor in het gedrang te brengen”.

 

“In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw komt er een nieuw gebouw dat als een ‘cultuur- en ontmoetingscentrum’ is opgevat. Het ‘‘hart’ van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als de VRT behoort, en waarrond een theater, een parktheater en openbaar groen. Zo is het project, volgens de jury, geslaagd in de opzet om zo veel mogelijk publiek aan te trekken.”

Zowel buiten als binnen zijn kwaliteitsvolle publieke plekken voorzien in en rond het gebouw. Maar ook de flexibiliteit en de modulariteit van de werkplekken in de nieuwbouw zijn optimaal. Ook met duurzaamheid heeft het ontwerpteam goed rekening gehouden. Het team noemt dit zelf: 'Living building': duurzaamheid met een gebouw waar gebruikers zelf een ruimte opzoeken die bij hen past voor het werk dat ze uitvoeren.
Daarnaast wil het project mee een nieuw stuk stad maken aan de Reyerslaan. Het richt zich op alle elementen van haar omgeving. Het ontwerp is genereus naar de stad en intiem voor de VRT. Volgens de jury, bood dit project ook de beste oplossing voor de infrastructurele ontsluiting voor de hele buurt.


Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group

Paul Robbrecht & Hilde Daem hebben sinds 1975 hun architectenpraktijk in Gent. Robbrecht en Daem architecten hebben belangrijke projecten ontworpen zoals het concertgebouw in Brugge, de stadshal en het centrumplein in Gent, het Rubensplein in Knokke en Cinematek in Brussel.

Dierendonckblancke architecten is sinds juni 1999 ook in Gent gevestigd en opgebouwd rond Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke. Dierendonckblancke architecten ontwierpen o.a. culturele centra (in Avelgem en Beselare).

Het voorgestelde kernteam bestaat verder uit VK Group (stabiliteit, speciale technieken en akoestisch advies) en Arup UK (voor installatietechnisch en constructief advies en akoestiek).

Daarnaast wordt het team aangevuld met:

  • Bureau Bas Smets voor de landschapsarchitectuur 
  • Muller Van Severen voor het de inrichtingen
  • Grontmij voor de kostenbeheersing
Schaalmodel nieuw VRT-gebouw ©Filip Dujardin / Team Vlaams Bouwmeester

Contact
Stijn Ombelets
Algemeen woordvoerder VRT
02 741 35 75
0477 50 29 29
stijn.ombelets@vrt.be

 

Ontwerpteam
TBM Robbrecht en Daem - Dierendonckblancke - VK - Arup

in samenwerking met:
Bureau Bas Smets
Muller Van Severen
Grontmij

 

Projectfiche Open Oproep
Op de projectfiche kan u de 5 inzendingen van de ontwerpteams bekijken