Publieke thema-avonden Meesterproef 2017

Over hedendaagse omgang met erfgoed op 25/4 Gent en 26/4 Leuven, 19.30u - gratis inschrijven

Publicatiedatum:

Actualiteit

©agentschap Onroerend Erfgoed - foto: Kris Vandevorst

In het kader van de Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming worden twee publieke thema-avonden georganiseerd over de hedendaagse omgang met erfgoed. Het Team Vlaams Bouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed wensen dieper in te gaan op de rol van beschermd erfgoed en herbestemming in de toekomst.

De Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming geeft jonge ontwerpers de kans een opdracht te realiseren voor een publieke opdrachtgever die een beschermd goed wil herbestemmen. Alle deelnemende ontwerpers worden vooraf een week ondergedompeld in de materie. De twee thema-avonden maken deel uit van deze inspiratieweek. Ze staan open voor al wie hiervoor interesse heeft, dus niet enkel voor de ontwerpers. Deelname is gratis, maar het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

dinsdag 25 april, 19u30 
hotel D’Hane-Steenhuyse, Veldstraat 55, 9000 Gent

‘Erfgoed: maatschappelijk verantwoord?’

Welke rol speelt beschermd erfgoed in de huidige maatschappij? Welke waarde hechten we eraan? Is de waarde in verhouding tot de kosten die deze rol met zich meebrengt? Is investeren in erfgoed met andere woorden nog wel verantwoord?

Met onder meer Joke Buijs (stad Leuven), Thibaut De Vos (VDD Project Development), Veerle Follens (Ir. architecte en consultant vastgoed) en prof. Christian Ost (ICHEC Brussels Management School en K.U.Leuven/ RLICC).

Woensdag 26 april, 19u30
STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven 

‘Herbestemming: een antwoord op duurzame ruimtelijke ambities?’

Hoe past beschermd erfgoed in de ruimtelijke toekomstvisies? Kan erfgoed een uitgesproken rol opnemen in tijden waarin de ruimte schaars is en volop benut dient te worden? Moet herbestemming nadrukkelijker een rol spelen in het debat over duurzame ontwikkeling?

Met onder meer Margit Bal (Herita), Lionel Devlieger (ROTOR), Jo Lefebure (stad Gent, dienst Monumentenzorg en Architectuur), René van der Lecq (Ruimte Vlaanderen), Bart Verschaffel (UGent, vakgroep Architectuur en Stedenbouw) en Philippe Viérin (noA.architecten).