Open Oproep project Provinciehuis Antwerpen geopend

Op 8 november 2019 vond de officiële opening plaats van het Antwerpse Provinciehuis, waarvan het ontwerp in 2011 via de Open Oproep werd toevertrouwd aanXaveer De Geyter Architecten.  De compacte, zwenkende toren van net geen 58 meter hoog vormt niet alleen een nieuwe landmark: het provinciebestuur trok ook resoluut de kaart van efficiëntie, duurzaamheid en kwaliteitsvolle publieke ruimte.

De markante nieuwbouw met zijn 683 driehoekige ramen en zacht glinsterende gevel werd ingeplant op de site van het oude provinciegebouw aan de Koningin Elisabethlei, dat wegens betonrot en ondermaatse energieprestaties rijp was voor de sloop. Het nieuwe Provinciehuis heeft geen fossiele brandstof meer nodig en is bijna energieneutraal. Het telt 14 verdiepingen en omvat onder meer een open onthaalruimte, werkverdiepingen met verschillende werkplektypes en een bibliotheek. Op de hoogste etages zijn de kantoren van de gedeputeerden geschaard rond een verborgen binnentuin. Het congresgebouw is een apart bouwvolume dat letterlijk ‘onder de toren’ staat. Hier liggen de provincieraadzaal, die ook als congreszaal kan worden gebruikt, en een auditorium voor 350 personen. Het congrescentrum kan door derden worden gehuurd voor studiedagen of seminaries. Een nieuwe tuin van 2,2 ha zal vanaf 2020 toegankelijk zijn voor iedereen.

De bouw van het nieuwe Provinciehuis en de vraag naar de toekomst van de rijke Provinciale kunstcollectie vormden ook de aanleiding voor een van de Pilootprojecten Kunst in Opdracht ‘Meer dan Object’, een initiatief van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, Kunstenpunt en het Team Vlaams Bouwmeester. Tijdens het bouwproces werden diverse kunstinterventies gerealiseerd, waaronder de installatie ‘Every Collection hides another collection’ van kunstenaar-curator Nico Dockx in de publieke zone van het congrescentrum: een ‘kunstenkabinet’ waar vanaf 2020 wisselende selecties uit de Provinciale kunstcollectie te zien zullen zijn.