Open Oproep onder de aandacht op Frankfurter Buchmesse Boek ‘Celebrating Public Architecture’ op shortlist DAM Architectural Book Award 2022

Het boek Celebrating Public Architecture, gewijd aan de gebouwde resultaten van de Open Oproep procedure van de Vlaamse Bouwmeester in de periode 2000-2021, prijkte dit najaar op de shortlist van de internationale DAM Architectural Book Award 2022. Het boek Renovatie Stadhuis Antwerpen / Renovation City Hall Antwerp viel in de prijzen. 

Van 19 tot en met 23 oktober 2022 liep in Frankfurt ’s werelds grootste internationale boekenbeurs. De Frankfurter Buchmesse is niet alleen hét jaarlijkse trefpunt voor professionals uit het boekenvak en aanverwante media, maar ook een belangrijk publieksevenement voor lezers en cultuurliefhebbers in alle genres en domeinen. Ook aan het architectuurboek wordt ruim aandacht besteed, en de belangrijkste uitgevers op dat gebied zijn er vertegenwoordigd. Sedert 2009 reikt het Deutsches Architekturmuseum bij deze gelegenheid, in samenwerking met de Frankfurter Buchmesse, een internationale prijs uit om de beste kunst- en architectuuruitgaven voor het voetlicht te brengen. Een internationale jury, bestaande uit vertegenwoordigers van het Deutsches Architektur Museum en externe experten, beoordeelt zowel de vormgeving en afwerking van de boeken als inhoudelijke aspecten. Dit jaar werden liefst 264 kunst- en architectuurtitels voor de prijs ingezonden.  

De Engelstalige uitgave Celebrating Public Architecture werd eind november 2021 voorgesteld in het Vlaams Architectuurinstituut en is een co-editie van de Berlijnse uitgeverij Jovis, het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut. De prijs betekent een mooie erkenning, niet alleen voor de uitgevers, maar vooral ook voor de Vlaamse publieke opdrachtgevers en de talloze ontwerpers die in de uitgave aan bod komen. Dat geldt des te meer voor al wie betrokken was bij Open Oproep 2802: de publicatie die Public Space wijdde aan de renovatie van het Antwerpse stadhuis ontving op 19 oktober 2022 een van de tien DAM ArchitecturalBookAwards 2022.