Atelier de stad Onder peterschap van de Vlaams Bouwmeester

Steden vormen dé uitdaging van de toekomst. In 2050 zal niet 50 procent, maar 80 procent van de wereldbevolking in de stad wonen. Vlaanderen zal tegen die tijd maar liefst één miljoen mensen méér tellen. Hoog tijd dus om na te denken hoe we die steden vorm zullen geven, en hoe we ons leven er zullen organiseren om het voor iedereen aangenaam te houden. En dat is niet alleen een zaak van beleidsmakers en stadsplanners, maar van ons allemaal.

Voor Atelier De Stad heeft Canvas de handen in elkaar geslagen met de andere netten van de VRT en met diverse kunstenorganisaties.

Die samenwerking resulteert in:

  • Vijf stadsateliers: sinds afgelopen najaar denken kunstenaars, ontwerpers en burgers in de deelnemende steden (Oostende, Kortrijk, Gent, Brussel en Hasselt/Genk) na over een specifieke uitdaging voor hun stad.
  • Vijf evenementen: langzaam maar zeker groeien die ideeën uit tot concrete plannen, en die zullen tijdens een feestelijk evenement in de zomer of herfst aan het grote publiek getoond worden.
  • Eén Week van de Stad: tussen 27 en 30 oktober 2014 pakt Canvas uit met de Week van de Stad. Elke avond staat een documentaire of film op het programma, gevolgd door een laatavondgesprek met enkele bijzondere gasten rond het thema.
  • Vijf documentaires: vanaf 2 november zendt Canvas vijf zondagen op rij een reeks documentaires uit, die elk het verhaal achter een stad en haar thema vertellen.
  • Eén peter: Atelier De Stad krijgt de steun van het Atelier Vlaams Bouwmeester, en Peter Swinnen is peter van het project.
  • Eén platform: in tussentijd kunt u de evolutie van al deze boeiende projecten op de voet volgen op deze site, op onze Facebookpagina en via @atelierdestad op Twitter. Bovendien prikken we op dit platform ideeën over de stad van morgen uit de hele wereld, van grote denkers en gewone stedelingen. Daarbij krijgen we hulp van de andere VRT-netten, en van onze mediapartners De Standaard en Knack Focus.