40 jaar wedstrijdcultuur: twee nieuwe publicaties onder de loep Boekpresentatie ‘Meer dan een wedstrijd’ en ‘Celebrating public Architecture’

Ter gelegenheid van de tentoonstellingen ‘Coming of Age’ en ‘Open Oproep’ verschenen onlangs twee publicaties rond het thema wedstrijdcultuur: Meer dan een wedstrijd en Celebrating Public Architecture. Op 8 maart gaat Lara Schrijver (Universiteit Antwerpen) in De Singel in gesprek met de samenstellers en uitgevers van beide publicaties. Voorafgaand is er een geleid bezoek aan de dubbeltentoonstelling.

Op 27 november 2021 ging in De Singel een dubbeltentoonstelling van start onder de noemer ‘40 jaar wedstrijdcultuur’. De reizende tentoonstelling ‘Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht’ is nog tot 17 april in een laatste, vermeerderde versie te zien in De Singel in Antwerpen. Ze flankeert er de tentoonstelling ‘Coming of Age’, die tien iconische architectuurwedstrijden uit de periode 1980-2000 belicht.

Naar aanleiding van de dubbeltentoonstelling verschenen in november twee publicaties: met Celebrating Public Architecture bracht de Berlijnse architectuurcriticus Florian Heilmeyer onder de vleugels van uitgeverij JOVIS en in nauwe samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester een selectie publieke projecten, die het resultaat zijn van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester, onder de aandacht van een internationaal publiek. Anderzijds stelden Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche, de curatoren van de tentoonstelling ‘Open Oproep’, de essaybundel Meer dan een wedstrijd samen, waarin de Open Oproep selectieprocedure voor ontwerpers door architectuurhistorici en -critici onder de loep wordt genomen, mét aandacht voor aspecten van de voorgeschiedenis en uitdagingen voor de toekomst.

Als co-uitgevers van beide publicaties nodigden het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut Lara Schrijver (Universiteit Antwerpen), uit om de boeken te lezen. Zij gaat er op dinsdag 8 maart over in gesprek met Doris Kleilein (JOVIS Verlag Berlin), Anne Malliet en Erik Wieërs (Team Vlaams Bouwmeester), Sofie De Caigny (Vlaams Architectuurinstituut), Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche (UGent). Het debat wordt voorafgegaan door een rondleiding in de dubbeltentoonstelling. De toegang is gratis. 

Programma

19u Rondleiding dubbeltentoonstelling ‘40 jaar wedstrijdcultuur’

20u Lara Schrijver in gesprek met Doris Kleilein, Sofie De Caigny, Anne Malliet, Maarten Liefooghe, Maarten Van Den Driessche en Erik Wieërs.

De rondleidingen en het debat vinden plaats in het Engels. (Herbeluister het gesprek)

Reservatie

website De Singel

Praktisch

Waar De Singel, Desguinlei 25, Antwerpen

Wanneer Dinsdag 8 maart, 19u

 

Herbeluister

Lara Schrijver in gesprek met Doris Kleilein, Sofie De Caigny, Anne Malliet, Maarten Liefooghe, Maarten Van Den Driessche en Erik Wieërs.
Herbeluister het gesprek