Afscheid van Bouwmeester Erik Wieërs
Feestelijke terugblik op een succesvol mandaat 2020-25
do 26 juni 2025, 17.00–22.00 uur

Eind juni 2025 rondde Bouwmeester Erik Wieërs zijn vijfjarig mandaat af. Op donderdag 26 juni 2025 nam hij in het Atelier Bouwmeester afscheid van het team dat hem de voorbije jaren heeft bijgestaan. Samen met talrijke genodigden werd teruggeblikt op vijf boeiende jaren van aangename en vruchtbare samenwerking. Erik kreeg het eerste exemplaar van een lijvig Bouwmeester Rapport overhandigd en mocht een uniek geschenk in ontvangst nemen.
In korte interventies van teamleden en van enkele sympathisanten die de voorbije jaren nauw betrokken waren bij de werking van het Team Vlaams Bouwmeester, passeerden de belangrijkste thema’s waar Erik Wieërs in de voorbije jaren op heeft ingezet nog eens de revue: sociaal en collectief wonen, circulariteit, participatie, kwaliteitsvolle verdichting in dorpen etcetera.
In alle trajecten en projecten vroeg Erik Wieërs aandacht voor het belang van sociale interactie, inclusiviteit en het delen van ruimte. Hierop inspelend nodigde het Team Vlaams Bouwmeester het multidisciplinair platform 019 uit om een afscheidsgeschenk te concipiëren. Het werd een zitbank, een meubel dat kansen schept voor fijne ontmoetingen. De bank is samengesteld uit bouwelementen afkomstig van diverse projecten die Wieërs doorheen heel Vlaanderen tijdens de afgelopen vijf jaar heeft begeleid: tegels uit het Gentse SMAK, een gevelsteen en marmeren fragment uit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, stellingmateriaal dat werd gebruikt voor de bouw van een tijdelijk paviljoen bij het Rubenskasteel in Zemst en een fragment van de kunstinterventie van Kasper De Vos in het herbestemde Montfortanenklooster te Kontich. Het unieke meubel is demonteer- en verplaatsbaar en kan een plek krijgen in een gedeelde tuin of in de publieke ruimte.
BWMSTRBNK
foto’s ©Michiel de Cleene
Een zitbank als assemblage van materialen uit projecten gerealiseerd tijdens het mandaat van Erik Wieërs als Vlaams Bouwmeester. Een zitbank als tijdsregistratie en uitnodiging om samen vooruit te kijken.