Bouwmeester Scan Wervik

Situering van de gemeente

Wervik is een gemeente van grenzen, gelegen in het zuiden van West-Vlaanderen, in zowel de Westhoek als de Leiestreek. De Leie vormt de natuurlijke grens tussen Wervik en het Franse Wervicq-Sud. Ten westen van Wervik tenslotte bevindt zich de Waalse gemeente Komen (Comines). De belangrijkste naburige stedelijke gebieden zijn onder meer Menen, Kortrijk, Roeselare, Ieper, Armentières en de metropool Rijsel-Roubaix-Tourcoing.

Wervik maakt deel uit van de metropool Lille-Kortrijk-Tournai, een gebied van 3.589 km² met 152 Vlaamse, Waalse en Franse gemeentes en 2.1 miljoen inwoners.

Wervik behoort tot het werkingsgebied van de intercommunale WVI (heel West-Vlaanderen, exclusief het arrondissement Kortrijk) en Leiedal (Zuid-West-Vlaanderen).

Het grondgebied van de stad Wervik ligt volledig ten noorden van het stadscentrum, dat zelf op de grens met Frankrijk ligt. Ten noordoosten van het stadscen-trum ligt het dorp Geluwe, de tweede grootste kern van Wervik.

Wervik maakt behalve voor culturele uitwisse-ling (festiviteiten als de Tabakstocht) nauwelijks ge-bruik van samenwerking of afstemming met het Franse Wervicq-Sud. De grens zorgt zo voor een rem op de kwaliteit in Wervik.

Bouwmeester Scan Wervik Stadsbestuur Wervik

De stad Wervik is 43,61 km² groot en telde 18.643 inwoners in 2018.

Ontwerpteam

PTArchitecten, Traject, Adviesbureau Ph7

Eindrapport

Lees het eindrapportCover eindrapport Bouwmeester Scan Wervik