Bouwmeester Scan Peer

Situering van de gemeente

Peer is gelegen in de provincie Limburg en kent 6 buurgemeenten: gelegen tussen Pelt en Bocholt in het noorden, Bree en Oudsbergen in het oosten, Houthalen-Helchteren in het zuiden en Hechtel-Eksel in het westen. Al deze gemeenten zijn gelegen in de provincie Limburg. Het centrum van de stad Hasselt (hoofdstad van de provincie) ligt op ca.25 km, Genk centrum ligt op ca.23 km.

De stad Peer wordt van West naar Oost doorsneden met de N73 (van Leopoldsburg via Peer en Bree tot in Kinrooi). In het westen ligt de Noordzuidverbinding (N74) die van Eindhoven naar Hasselt loopt, en ten oosten van de gemeente ligt de N76 die van Bocholt over Bree en Genk tot in Borgloon in het zuiden van de provincie loopt. De afstand tot de E314, afrit Houthalen-Helchteren bedraagt 18 km. De E313, de snelweg tussen Luik en Antwerpen, ligt op een afstand van 24 km tot de meest nabije oostelijke oprit (Beverlo). Het meest nabije treinstation is gelegen in Pelt (ca. 10km), of dat van Hasselt op ca. 28km.

Naast de hoofdkern Peer, kent de gemeenten de noordelijke kernen Kleine en Grote Brogel gelegen langsheen respectievelijk de Dommelvallei en de Abeekvallei. Erpekom is een kleine kern ten oosten van de hoofdkern en ligt vlak aan het grote recreatie domein Erperheide. Ten westen van de hoofdkern bevindt zich Wijchmaal dewelke langs de andere zijde van de Dommelvallei ligt. Zuidelijk van de hoofdkern bevinden zich Linde en Wauberg. De Dommel zoekt zich hier een weg tussen beide kerkdorpen in.

Bouwmeester Scan Peer Stadsbestuur Peer

De stad Peer is 87,24 km² groot en telde 16.298 inwoners in 2020.

ontwerpteam

Blauwdruk Stedenbouw, Lama landscape architects, Palmbout Urban Landscapes, TML

Eindrapport

Lees het einddocumentCover Bouwmeester Scan stad Peer