Bouwmeester Scan Ninove

Situering van de gemeente

Ninove is een van de steden langs de Dender, die samen de ruggengraat vormen van het Denderland. Deze regio bevindt zich in het zuid-oostelijk deel van de provincie Oost-Vlaanderen, grenzend aan Wallonië en op de grens tussen het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen.

De steden en gemeenten in het Denderland, in het bijzonder Ninove, Aalst en Denderleeuw, liggen in de directe invloedssfeer van Brussel. De hoofdstad
is slechts 25 km van Ninove verwijderd en zorgt voor een ontwikkelingsdruk en een belangrijke uitgaande pendelstroom. Ninove kan als een voorstad van Brussel beschouwd worden, aantrekkelijk door de redelijk goede bereikbaarheid, het groener karakter en de lagere grond- en woningprijzen. Gent ligt 35 km ten noord-westen en trekt eveneens werknemers en studenten aan uit Ninove.

In tegenstelling tot Aalst en Denderleeuw, die echt op de as tussen Gent en Brussel liggen, ligt Ninove iets meer zuidelijk. De E40 blijft echter ook voor hen een belangrijke verbinding, naast de meer directe N8 naar Brussel. Dit geldt ook voor het openbaar vervoer: de snelle treinverbindingen verlopen min of meer parallel met de E40 en zijn voor Ninovieters dus enkel met een omweg via Denderleeuw bereikbaar. Richting Brussel is daarom ook de meer directe en rechtstreekse buslijn via de N8 populair. Voor de lokale ontsluiting beschikt Ninove over een ringweg waarop radiale steenwegen richting Aalst, Brussel, Halle en Brakel aansluiten.

Voor de landschappelijke structuur in Ninove is de Dendervallei een bepalend element dat centraal door de gemeente loopt. Ze creëert een licht glooiend landschap en snijdt de gemeente ook in twee duidelijke delen. De natte vallei zelf kan slechts op een paar plekken worden overgestoken en is behalve in en rond het stadscentrum grotendeels onbebouwd.

Bouwmeester Scan Ninove Stadsbestuur Ninove

De stad Ninove is 72,57km² groot en telde 38.692 inwoners in 2018.

Ontwerpteam

BUUR, KUL research and development-SADL, Proflow

Eindrapport

Lees het eindrapportCover eindrapport Bouwmeester Scan Ninove