Bouwmeester Scan Boutersem

Situering van de gemeente

Boutersem is gesitueerd in het zuiden van de provincie Vlaams-Brabant en ligt tussen Leuven en Tienen. Boutersem is een landelijk gebied met diverse kernen, vandaar de aanduiding van Boutersem als gemeente in het buitengebied.

Ondanks het overheersend landelijke karakter van de gemeente laat de kaart met het Daily Urban System zien dat ook Boutersem beïnvloed wordt door de periferisering in de regio. De ligging tussen Leuven en Tienen veroorzaakt verstedelijkingsdruk op de gemeente Boutersem. Met name langs de Leuvensesteenweg is dit het geval. Toch blijkt Boutersem nog altijd een landelijke gemeente, gezien de zeer lage woon- en bebouwingsdichtheid.

De kaart toont het station Vertrijk met een buffer van 3 kilometer. Daaruit volgt dat de kernen Boutersem, Vertrijk en Roosbeek het meest gunstig gelegen zijn. De overige kernen zijn enkel verbonden door buslijnen of kennen naast een belbus geen openbaar vervoer in de eigen kern. Tot slot heeft Boutersem een op- en afrittencomplex naar de E40 met een grote aantrekkingskracht en wordt de gemeente doorkruist door twee bovenlokale (spoor)wegen.

Bouwmeester Scan Boutersem Gemeentebestuur Boutersem

De gemeente Boutersem is 31,15 km² groot en telde 8.242 inwoners in 2020.

ontwerpteam

PosadMaxwan, 2DVW

Eindrapport

Lees het eindrapportCover Bouwmeester Scan gemeente Boutersem