Bouwmeester Scan Zoersel

Situering van de gemeente

Gemeente Zoersel ligt centraal in de provincie Antwerpen, ongeveer halfweg tussen het centrum van stad Antwerpen en Turnhout. Ze grenst aan gemeenten die de oostelijke gordel rond Antwerpen vormen zoals Ranst, Schilde en Sint-Job-in-'t-Goor.

De gemeente heeft drie duidelijk onderscheiden woonkernen: Sint-Antonius (het grootste van de drie), Zoersel-dorp en Halle. De kernen Sint-Antonius en Zoersel liggen op belangrijke gewestwegen richting Antwerpen-stad: Sint-Antonius aan de N12 (Malle-Schilde-Wijnegem) en Zoersel-dorp op de N14 Malle-E34. Halle ligt eerder aan lokale verbindingen.

De Zoerselse open ruimte maakt deel uit van groene schil rond Antwerpen met een uitlopende bosstructuur richting Turnhout, waarvan ook het zuiden van Malle, Beerse en Vosselaar deel uitmaken. Deze spectaculaire bosgordel bevat de oudste Kempische loofbossen.

Hiernaast getoond spiderdiagram toont een aantal kengetallen die voor elke gemeente/stad, betrokken in de bouwmeesterscan, zijn verzameld. De gemeente wordt hier vergeleken met de gemiddelde gemeente/stad in de klasse ‘overgangsgebied1’, waarbij het nulpunt (centrum) een minder duurzame score weergeeft en de buitenste ring de meest duurzame score. De volgende zaken vallen op in de scores van Zoersel.

Vooral het zeer lage ruimtelijk rendement in de bebouwde ruimte is opmerkelijk: de cijfers over de evoluties hierin zijn dan weer positiever. Op vlak van mobiliteit en het gebruik van de duurzame modi scoort het openbaar vervoer slecht. Ook stappen en trappen is eerder zwak vertegenwoordigd. Ondanks de ligging in de groene bosgordel ten oosten van Antwerpen, scoort de gemeente niet goed op vlak van open ruimte per inwoner. Anderzijds valt op dat de gemeente het lang niet slecht doet op vlak van CO₂-emissies.

 

Bouwmeester Scan Zoersel Gemeentebestuur Zoersel

De gemeente Zoersel is 38,69 km² groot en telde 22.065 inwoners in 2020.

ontwerpteam

Kristine Verachtert, Ellen Steenwegen, Mario Donnedu, Elvia González Costas (BUUR)

Eindrapport

Lees het einddocumentCover Bouwmeester Scan gemeente Zoersel